Maandag 30 maart, 2020

Nieuws uit Zarren

Auke Theuninck uit Zarren oefent naast zijn job als leerkracht ook nog een sportief bijberoep uit: hij baat Re-Fit uit, een zaak gespecialiseerd in personal training en spinning. Maar wat wat als je spinninglessen niet meer kunnen doorgaan omwille van de coronacrisis? Daar heeft Auke wel een heel creatieve oplossing voor gevonden: spinnen zullen ze!

Niet iedereen kan in deze moeilijke coronatijden zo veel mogelijk veilig thuis zitten. Thuisverpleegkundige Stefanie Sander (37) bezoekt dagelijks nog tientallen patiënten. "Sommigen huilen van blijdschap dat ze eindelijk eens iemand zien", zegt Stefanie.

Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het college van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.

De spanning en het enthousiasme aan de vooravond van een eerste optreden in drie jaar tijd. Daar had dit interview met jaren tachtig-icoon Elsje Helewaut (58) over moeten gaan. Het coronavirus dacht er anders over. In ruil kregen we een gesprek over angsten, spirituele voorgevoelens en - voor de positieve noot - een flinke streep muziek. "Ik heb schrik dat wij als zelfstandigen over de kop zullen gaan."

In navolging van de beslissing om alle indoorvolleybalactiviteiten voor het seizoen 2019-2020 definitief stil te leggen, werd er door Volley Belgium en Volley Vlaanderen een beslissing voor komend beachvolleybalseizoen genomen.

Basketbal Vlaanderen beslist om alle competities in Vlaanderen met onmiddellijke ingang stop te zetten. De competities worden ook op latere datum niet meer hervat. In overleg met AWBB is ook beslist om de competities op niveau van Basketball Belgium per direct en definitief te staken.

In overleg tussen Volley Belgium, dat zaterdag al de volleybalcompetitie in heren Liga A stopzette, Volley Vlaanderen en de Fédération Volley Wallonie-Bruxelles werd beslist om alle competities op Belgisch grondgebied met onmiddellijke ingang stop te zetten voor de rest van het seizoen 2019-2020.

Vandaag raakte al bekend dat in onze hoogste basketbalklasse, de Euromillions Basket League, niet meer zal gebasket worden tot begin april, daarnet werd beslist om alle competities stil te leggen tot en met 31 maart.

Het percentage bedrijfswagens is in West-Vlaanderen opnieuw gestegen, maar meer en meer mensen combineren de auto met de fiets of het openbaar vervoer. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van Acerta.

De provincie West-Vlaanderen heeft het steunpunt Onderwijs voor Zieke Leerlingen West-Vlaanderen opgericht, of kortweg Klasziekaal. Momenteel bestaan er al heel wat initiatieven om ervoor te zorgen dat kinderen die langdurig zijn niet te veel lessen missen. Maar daardoor is het moeilijk voor ouders door de bomen het bos nog te zien en daar wil de provincie iets aan doen.

Als een Rus, een Amerikaan of een Spanjaard op bezoek is, en hij vraagt je wat hij moet zien in West-Vlaanderen, dan ga je van de Kust spreken, de Westhoek en misschien nog een stad of twee. Maar Kortemark zal niet ter sprake komen, zo dacht ik. Wel, 10.000 stappen hebben me van alle mogelijke vooroordelen verlost. Je vindt er prachtige natuur, gevarieerde cultuur, toparchitectuur en heel veel mooie en vooral open mensen. De meest centrale gemeente van onze provincie is een schot in de roos.