Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Woumen

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Zondag 11 oktober is er de nationale dag van de chronische zieken. Omwille van COVID-19 was het onmogelijk om de leden aan de feesttafel bijeen te brengen. Daarom kwam het Samana-bestuur op het idee om alle leden met een lekker ontbijt te verrassen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Het nieuwe Ontmoetingscentrum Walnes is reeds enkele maanden in gebruik maar de omgevingswerken waren nog niet klaar. Nu is de parking geopend.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

De Koninklijke muziekmaatschappij Hoger Op sloot op dinsdag 29 september, de dag van Sint-Michielszomertje, de kermis in de Blankaartgemeente feestelijk en droog af.

Tijdens de kermisweek is het de traditie dat er op dinsdag een jaargetijde wordt gehouden in de Sint-Andreaskerk. Hierop worden zowel de overleden parochianen als de oorlogsslachtoffers herdacht.

Vrijdag 25 september verschenen de eerst haiku's - vers van 7-5-7 lettergrepen - op de ramen van oc Walnes in Woumen.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

De leerlingen van het derde tot het zesde leerjaar van de vrije basisschool de Veerkracht varen deze week met de fluisterboot op de Blankaartvijver.

Vanaf woensdag zullen twintig haiku's te zien zijn op de ramen van het ontmoetingscentrum Walnes in de Diksmuidse deelgemeente Woumen. Het stadsbestuur kreeg in totaal 207 inzendingen binnen. De schrijfsels hangen er net op tijd voor de kermis die vrijdagavond wordt geopend.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.