Woensdag 21 oktober, 2020

Nieuws uit Wingene

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Schepen Lieven Huys (CD&V) is in quarantaine geplaatst nadat een van zijn zonen positief testte op het coronavirus. "Het doet raar dat iedereen plots thuis is, maar het lukt ons om van hier uit te werken."

Bij het Wingense bedrijf Delamillieure brak dinsdagnamiddag brand uit in een afvalcontainer door een probleem in de afzuiginstallatie. De brandweer had de situatie snel onder controle.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Nika Deblaere (11) is een enthousiast meisje met een heel vlotte pen. Ze schreef een straf en creatief verhaal tijdens de plaatselijke Junior Journalistwedstrijd en werd verkozen tot winnaar. Daarbovenop werd ze opnieuw primus tijdens de provinciale proclamatie.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De 33-jarige man uit Zwevezele die dinsdagavond om het leven kwam bij een verkeersongeval in Ruddervoorde werkte als ceo bij West Deco NV. "Hij groeide door de jaren heen uit van een collega tot een vriend", zegt de aangeslagen zaakvoerder.

Binnen het recreatiebad de Alk vonden er ingrijpende renovatiewerken plaats. Er kwam een warmtekrachtkoppeling en de kinderhoek werd volledig vernieuwd. Daarnaast werden alle baden leeggemaakt en grondig gereinigd. De werken zijn achter de rug en het recreatiebad is weer toegankelijk.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."