Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Wijtschate

Vandaag zijn de wegeniswerken gestart in de Steenstraat in Mesen en in de Komenstraat in Wijtschate. Met deze onderhoudswerken maakt AWV de rijweg veiliger en comfortabeler in gebruik. Het was ondertussen al meer dan 25 jaar geleden dat de rijweg onderhouden werd en dat zorgde mede door het zwaar vrachtverkeer voor heel wat klachten van omwonenden.

Vandaag kwam Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele naar Wijtschate. Hij bezocht er de Hospicestraat waar rioleringswerken door unieke vondsten uit de Eerste Wereldoorlog stilgelegd werden. De minister luisterde met veel interesse naar de uitleg van archelogen Jan Decorte en Simon Verdegem. "Als ik hoor dat de ondertunnelde constructies continu gebombardeerd werden dan moeten soldaten hier een verschrikkelijke dood gevonden hebben."

Begin deze maand juni startten in Wijtschate de achtste en meteen laatste fase van de weg- en rioleringswerken. Ondertussen zijn deze werken in de Hospicestraat stilgelegd omwille van archeologisch onderzoek.

Vrijdagvoormiddag raakte de 68-jarige Fernand Dauchy gewond tijdens werkzaamheden op het landbouwbedrijf van zijn zoon Bram. Een stier viel de onfortuinlijke landbouwer aan op het bedrijf dat in de Kraaistraat ligt. Zijn echtgenote kon erger voorkomen door de stier weg te jagen.

In de kerk van Kemmel stelden studenten sociaal-agogisch werk van de katholieke hogeschool Vives hun bachelorproef voor. De mogelijkheid om een korteketenmarkt op te starten in Heuvelland was het onderwerp. "We ondervonden meteen dat vooral de toeristen vertrouwd waren met de lokale producten en niet echt de bewoners van Heuvelland."

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

In Wijtschate, op de grasweide van de voedingszaak de Beze staan voortaan golfkarretjes klaar. Toeristen kunnen er mee op toer in Heuvelland maar ook in de Westhoek. "We bieden rondritten aan tot 45 km en voorzien oplaadpunten langsheen het parcours", vertellen de uitbaters Marie Degroote, Johan Rousseré en de twee zonen Robrecht en Ruben.

Dat Wijtschate tijdens de Eerste Wereldoorlog voornamelijk in Duitse handen was, blijkt duidelijk uit wat er de laatste week allemaal is opgegraven bij werken in de Hospicestraat. Naast een bunker en een loopgracht, werden er zeven zware Duitse gifgasgranaten aangetroffen.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.