Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Wijtschate

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

In Wijtschate wordt de toekomstige rioleringszone op het Sint-Medardusplein aangepakt. Vanaf de eerste kraanhap kwamen restanten van stoffelijke resten aan het licht. Deze keer niet uit de Eerste Wereldoorlog, maar wel van het vooroorlogse kerkhof van Wijtschate.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

In afwachting van de definitieve start van de laatste fase van de weg- en rioleringswerken in Wijtschate loopt momenteel een archeologisch vooronderzoek op het Sint-Medardusplein en dit op vraag van de dienst Onroerend Erfgoed.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Een vijver bij feestzaal De Blauwe Doos op het platteland van Oostvleteren is aan het opdrogen. Hierdoor waren honderden vissen bedreigd. Landschapsarchitecte Renate De Meester (20) woont vlakbij en deed via Facebook een oproep om de vissen te komen redden.

De weg- en rioleringswerken in Wijtschate zitten in de laatste fase. Vandaag werd op het Sint-Medardusplein gestart met het aanbrengen van de sleuven zodat het archeologisch vooronderzoek kan starten. Dit gebeurde op vraag van de dienst Onroerend Erfgoed.

Bij Chiro Wij(t)schateren wordt verlangend uitgekeken naar de openspelnamiddag van 19 september. "Gezien het succes van vorig jaar zullen we wellicht deze activiteit moeten opsplitsen per bubbel. Er worden immers meer dan 50 kinderen verwacht."