Zaterdag 24 oktober, 2020

Nieuws uit Wielsbeke

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De helft van de mensen weet niet waar ze besmet raakten met het coronavirus, bij de andere helft spelen vooral werk en school een hoofdrol. Dat blijkt uit het brononderzoek van welzijnsintercommunale W13 in het zuiden van West-Vlaanderen. Die cijfers zijn best opvallend, want bij het Agentschap Zorg en Gezondheid komt school als besmettingshaard zelfs niet voor.

Al zes jaar huist vzw Sociale Dierenhulp in de Hulstersestraat. Die organisatie helpt mensen in armoede met dierenzorg en -voeding. In december houden Jolanda en Harry Kause van de vzw het voor bekeken. "Ons concept was uniek: we waren er niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mensen", vatten ze samen.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

"Ayub en Grietje waren me aan het uitlachen. Het vat der vernederingen was plots vol." Summer A. (25) uit Temse probeerde tussen haar tranen door op haar proces in Kortrijk radeloos uit te leggen waarom ze op 10 februari tijdens een bezoek in Wielsbeke een wapen nam en twee keer in de richting van haar 72-jarige liefdesrivale schoot.

Bij de twintig aandelen die op de Brusselse beurs meetellen voor de berekening van de Bel20-index wogen de negen verliezers maandag net iets zwaarder door dan de tien stijgers en het ene status quo. De graadmeter eindigde daarbij 0,06 procent lager op 3.385,36 punten. Buiten de elitekorf viel vooral de forse stijging van Balta op. De tapijtfabrikant werd 17,65 procent meer waard.

Voor de zomer zocht de gemeente locaties voor drie nieuwe speelpleintjes in Wielsbeke: in elke deelgemeente één. Daarvoor deed ze beroep op haar inwoners. Zij konden hun favoriete locatie indienen. Nu selecteerde de gemeente niet drie, maar zes plaatsen waar speeltuigen zullen komen.

De kantoren van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM in Brugge waren nagenoeg leeg. Het was vlak na de lockdown toen Lieven Tack er als nieuw algemeen directeur begon. De uitdagingen zijn niet van de minste. Voor de nieuwe directeur is het duidelijk: "Het is tijd voor een nieuwe socio-economische deal, Westdeal 2.0."

De koffieconcerten die het André Demedtshuis organiseert, zijn een cultureel begrip in de gemeente. Twintig jaar geleden vond het eerste koffieconcert plaats. Momenteel lokken de klassieke concerten nog altijd 80 à 100 toeschouwers. "De koffieconcerten zijn uitgegroeid tot cultureel erfgoed van onze gemeente", stelt organisator Dominiek Wemel.

De cultuursector is een van de grootste slachtoffers van de coronacrisis, zeker op lokaal niveau. Dat ondervond de Koninklijke Harmonie Steeds Beter ook. De muziekvereniging zag twee concerten en een heleboel repetities wegvallen. "We hopen geen leden te verliezen, maar vertrouwen op de sterke band tussen alle muzikanten", zegt voorzitter Patricia Messiaen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."