Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Wielsbeke

Lucien Vandesompele, 61 jaar toegewijde echtgenoot van Yolande Vanden Avenne, is geboren in Ooigem op 17 juni 1931 en er thuis omringd door zijn familie rustig overleden op 5 juli, gesterkt door het sacrament van de zieken.

Eind juni nam basisschool Het Vlinderbos afscheid van twee juffen. Kleuterjuf Wieny Galle (59) en gymleerkracht Ann Pauwels (61) hebben 40 jaar lang de Ooigemse jeugd in hun klas ontvangen. "In het onderwijs terechtkomen was onze droom", blikken ze terug.

Na 3,5 maanden is speeloase De Wonderlamp eindelijk opnieuw open. "Het werd tijd na zo'n lange periode. We hebben er ongelooflijk veel zin in. Er zijn enkele veiligheidsmaatregelen, maar het is hier zeker nog altijd even plezant", zeggen zaakvoerders Eline Dejonghe en Francis Dekeyzer.

Het was lang onduidelijk of het openluchtzwembad Hernieuwenburg opnieuw de deuren mocht openen. Vorige week gaf de veiligheidsraad z'n fiat, dus stelde de sportdienst alles in het werk om zwemmers vanaf 1 juli binnen te laten. "Ons plan zorgt ervoor dat zwemmen op een veilige manier een duik kunnen nemen", zegt Steven Lefebvre van de Dienst Vrije Tijd.

Het houtverwerkingsbedrijf Unilin kocht een stuk van de Oude Leie van de gemeente. Het was de bedoeling dat het stuk gedempt zou worden om er een vrachtwagenparking op te plaatsen. De gemeente heeft de aanvraag nu ingetrokken en gaat in overleg met Unilin.

Op vrijdag 13 maart sloot het jeugdmuziekatelier in Wielsbeke de deuren. Tijdelijk hoopten de bestuursleden, maar al snel werd duidelijk dat het werkjaar erop zat. In september wil de vereniging opnieuw van start gaan met muzieklessen. "De impact van de coronacrisis op het aantal leerlingen is een groot vraagteken", zegt bestuurslid Wim Vromant.

Het coronavirus treft niet alleen de gezondheid en de economie, ook de voetbalclubs maken zich terecht (financiële) zorgen. Bij WS Lauwe bond secretaris Charly Nowé de kat de bel aan. Hij stelde voor om de wedstrijdpremies met 20 procent te verminderen. Wij polsten bij de andere eersteprovincialers uit Zuid-West-Vlaanderen naar hoe zij tegenover dat voorstel staan.

Een 32-jarige man uit Zulte riskeert voor de rechtbank van Kortrijk een celstraf van 5 maanden en een boete voor bedreiging van een ex-buurman in de Hugo Verriestwijk in Wielsbeke en verboden wapenbezit. "De roddels en valse beschuldigingen deden me ontploffen", aldus de man.

Na de voorbereidende werken van afgelopen maanden starten op 1 juli de werken voor een nieuwe Leiebrug tussen Ooigem en Desselgem. Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg bouwt die omdat de huidige brug te laag is voor de moderne binnenvaart.

Tegen eind 2023 zal een studie- en besluitvormingstraject klaar voor de verbinding van de haven van Zeebrugge met het Seine-Scheldeproject. Al benodigde financiële en technische uitvoeringsplannen moeten tegen dan ook voorzien zijn. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams Parlementslid Martine Fournier (CD&V).

In de lijst van gemeenten waren de voorbije twintig jaar het meest bebouwing bijkwam, springt Wielsbeke meteen in het oog. Op twintig jaar tijd kwam er in Wielsbeke, Sint-Baafs-Vijve en Ooigem maar liefst 10,96 procentpunt bebouwing bij. Wie rondwandelt in de gemeente, worstelend met platteland en industrie, ziet meteen waar.