Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Wevelgem

Al tien jaar timmert Jacoti aan de weg richting absolute top in de hoortechnologiesector. Nu heeft het een deal met Qualcomm, een Amerikaanse chipfabrikant die de software van het Wevelgemse bedrijf zal integreren in zijn computerchips voor headsets en oortjes. "We willen de allerbeste hoortechnologie voor een zo breed mogelijk publiek", zegt ceo Jacques Kinsbergen.

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

Thuis in Gullegem is in de nacht van 28 op 29 oktober Jenny Rousseau (76), de vroegere uitbaatster van café Het Stadium in de Koningin Fabiolastraat, overleden. Het dorp verliest daarmee een echt icoon.

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Al vijf jeugdverenigingen ondertekenden het charter Duurzaamheid, waarmee ze zich engageren om te werken aan een duurzamere wereld. Dat komt met een subsidie: 400 euro die ze vrij kunnen besteden aan duurzame producten. En zoals KLJ Moorsele en Chiro Oltegoare ontvangen ze het charter op posterformaat.

Een 29-jarige man uit Wevelgem heeft van de Kortrijkse strafrechter een effectieve celstraf van twee jaar en een boete van 1.600 euro gekregen. Ondanks tal van eerdere veroordelingen gaf hij zijn buurman slagen en stampen.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."

'Fred ondergaat'. Het klinkt een tikkeltje deprimerend, maar het is integendeel de bedoeling om je aan het lachen te krijgen. Onder die noemer tekent de uit Gullegem afkomstige Dieter Patteeuw sinds kort grappige strookjesstrips, bestaande uit telkens drie plaatjes die een afgewerkt geheel vormen. Humor met een onderliggende boodschap, want Dieter wil in de lijn van zijn eigen idealen de lezer aanzetten tot een duurzame levensstijl.