Donderdag 24 september, 2020

Nieuws uit Westvleteren

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Tien dagen na de vrijwillige sluiting is café In de Vrede in Westvleteren heropend. Tijdens de sluiting hebben de uitbaters de zaak heringericht om de veiligheid te garanderen voor hun personeel en vele klanten, die er maar wat graag de hitte doorspoelen met een frisse trappist.

Op landbouwpercelen van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren zijn deze zomer zes jongen uitgevlogen van de grauwe kiekendief, een broedvogel die ernstig bedreigd is. "Het waren de enige broedgevallen van deze soort dit jaar in Vlaanderen. De samenwerking tussen de broeders van de Sint-Sixtusabdij, de lokale landbouwer, een aantal overheidsinstellingen en een gedreven groep enthousiaste vogelaars verliep voorbeeldig", zegt Wim Bovens van Natuurwerkgroep De Kerkuil.

Om de clash tussen Limburg en West-Vlaanderen te openen, plaatsen we meteen twee zwaargewichten in de boksring. Karl Vannieuwkerke is columnist bij De Krant van West-Vlaanderen, Stijn Meuris pent zijn bevindingen wekelijks in Het Belang van Limburg. In vijf 'W-vragen' proberen ze de titel van Mooiste Provincie binnen te rijven. "We hebben een luchtbrug tussen west en oost nodig!"

Onze provincie blijft slecht scoren in de actuele coronacijfers, al lijkt het probleem zich vooral te concentreren op de clusters Ledegem-Moorslede en Torhout-Kortemark. In de eerste cluster is de trend licht dalend, in de tweede stijgt hij opvallend. Maar er zijn ook nog altijd 26 gemeenten waar in de voorbije week (11 t/m 17 juli) geen enkele nieuwe besmetting werd opgetekend.

Wat is de leukste, warmste én mooiste provincie ter wereld? West-Vlaanderen, toch?! Klein probleem wel: in Limburg beweren ze net hetzelfde. Daarom gaan wij in duel met die Limburgers. Samen met Het Belang van Limburg willen we voor eens en altijd uitmaken welke provincie nu echt de beste is. Die strijd kan je de komende twee weken op de voet volgen. Bij deze krant zit dan een unieke extra bijlage: Het Belang van West-Vlaanderen.

Zowat een jaar geleden vervingen monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren de zogenaamde 'biertelefoon' door een online systeem. Met 80.000 bierliefhebbers die zich registreerden, is het nieuwe reservatiesysteem een succes, maar nog steeds moeten ze soms wat geduld oefenen.

In de Groenedreef worden 112 hoogstammige populieren gekapt en vervangen door 26 winterlindes. Vijf jongeren die daarvan lucht kregen, kwamen vandaag ter plekke om aandacht te vragen voor wat zij een "onbegrijpelijke beslissing van het gemeentebestuur" noemen.