Donderdag 22 oktober, 2020

Nieuws uit Westrozebeke

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Freddy Vervaeke (59) trok na ruim 42 jaar de deuren van vleesverwerkend bedrijf Westvlees achter zich dicht. Freddy was er ook hoofdafgevaardigde voor de vakbond ACV. Zijn relatie met de directie was naar verluidt altijd goed, er werd in al die jaren nooit gestaakt.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Westvlees, een bedrijf uit het West-Vlaamse Westrozebeke, neemt Bio American Natuur 250g uit de handel en roept het product terug van bij de consument. Reden is de mogelijke aanwezigheid van de bacterie listeria monocytogenes. Het product werd verkocht in verscheidene winkels van Carrefour in België.

Een zomer lang kon je online meequizzen op KW.be. Vrijdagavond zakten 20 finalisten af naar onze redactie in Roeselare voor de grote finale. David Vanholsbeeck kwam er uit als 'De Slimste West-Vlaming'. Niet alleen kreeg hij ons oneindig respect mee naar huis, de man uit Assebroek mag ook voor 700 euro gaan shoppen in Famiflora.

Tom Lemahieu startte begin juli elektriciteitswerken Lematec op. Je kan bij Lematec terecht voor algemene elektriciteitswerken, maar ook voor metaalwerken en tuinierswerk. Daarnaast hoopt Tom eind deze maand met nog een extra bezigheid te kunnen starten: hij is kandidaat-brandweerman.

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) vertrekt vrijdagochtend met de fiets richting Lourdes. 1.200 kilometer en 9.000 hoogtemeters later hoopt hij daar rond 1 september aan te komen. Een eerbetoon voor zijn overleden moeder Christine, die zelf een heel gelovig iemand was. "Ik heb mijn moeder beloofd om ieder jaar op bedevaart te gaan."

Van alle werknemers van Westvlees die de voorbije week getest werden op het coronavirus, bleken 20 mensen positief. Eerder bleken 74 werknemers al besmet met het coronavirus na een grote uitbraak in de snij-afdeling van het vleesverwerkend bedrijf in Westrozebeke. In totaal werden 817 werknemers getest. Het gemeentebestuur van Staden schaft vanaf maandag de mondmaskerplicht af.

Vorige week was de coronabesmetting onder de werknemers van Westvlees hot nieuws. Ruime tijd voor die crisis hadden wij een babbel met Jos Claeys, ceo van Belgian Pork Group, waartoe Westvlees behoort. Over zijn eerste vakantiejob, in het vleesverwerkend bedrijf van zijn vader. Al was het niet om varkens te helpen slachten, maar om ijsjes te verkopen op de parking van het bedrijf. "Eten verbindt nu eenmaal mensen en daar zetten we graag op in."

De officiële coranacijfers zijn nog steeds niet geüpdatet met het aantal positieve besmettingen die bij Westvlees in Westrozebeke werden geregistreerd. "Dat is bijzonder vervelend", zegt Iepers burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). "Uiteraard is het wel belangrijk dat de cijfers up-to-date blijven, zeker naar transparantie naar onze inwoners toe."