Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Westouter

In Kemmel wordt nu maandag tijdens de gemeenteraad gedebatteerd over de aanleg van een randparking in Westouter. Na de drukke zomervakantie hadden zowel CD&V Heuvelland als N-VAN Heuvelland daar op aangedrongen. De meerderheidspartij Gemeentebelangen heeft nu de onderhandelingen afgerond voor de aankoop van gronden langs de Meerstraat in Westouter. Het plan is om op de zone een groene randparking en een avontuurlijke speelzone aan te brengen. Het gaat om een investering van 130.000 euro.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Wijnbouwer Martin Bacquaert uit Westouter leeft mee met zijn grootste en geliefde partner, de horeca. "Bij het bezoeken van verschillende horecazaken, zijn we overtuigd dat iedereen de veiligheidsinstructies goed opvolgt en dat de besmettingen daar niet gebeuren. We hopen dat de Covid-epidemie in bedwang kan gehouden worden met de huidige maatregelen en dat de deuren binnen een maand weer open kunnen."

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

In 2019 werden negen restauranthouders uit Heuvelland ambassadeur van de Heuvellandse wijnen. Nu komen er daar nog eens 17 restaurant-ambassadeurs uit het zuiden van de Westhoek bij. "Op die manier zetten we onze wijnen letterlijk op de kaart," zegt José Lemahieu van Vintage Heuvelland.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

In het kader van de week van de mobiliteit postte de gemeente Heuvelland een overzicht van de reeds gerealiseerde en nog te realiseren projecten op haar website. De inrichting van een deel van de Schomminkelstraat in Westouter, ter hoogte van de vrije basisschool, als schoolstraat is een van die realisaties.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Nadat eerder N-VA Heuvelland het tekort aan randparkings aankaartte, was het op de voorbije gemeenteraad de beurt aan de andere oppositiepartij CD&V Heuvelland om aandacht te vragen voor dit probleem.

Duivenmelker Ronny Debal (60) en zijn vrouw Anne Leniere (59) werden afgelopen weekend getroffen door een drama. Een heus inferno vernielde er hun grote duiventil en een dertigtal duiven bleef achter in de brand. "Ik kon er zelf nog enkele op gevaar voor eigen leven naar buiten gooien", zegt een aangeslagen Ronny.

In Westouter wordt de jaarlijkse paardenwandeling wegens de coronacrisis niet georganiseerd. De paardenwandeling is verplaatst naar zondag 12 september 2021.