Maandag 27 januari, 2020

Nieuws uit Westouter

Federaal parlementslid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) misbruikt op zijn Facebookpagina een verknipte foto van De Krant van West-Vlaanderen om fake news te verspreiden. Via een collage toont hij de luchtmachtbasis van Koksijde als achtergrond en geeft zo de valse indruk dat er al tientallen asielzoekers in deze badstad vertoeven. Het eigenlijke KW-beeld is een archieffoto die gemaakt werd tijdens de begeleiding van asielzoekers in het tijdelijk opvangcentrum 't Eksternest in Westouter.

Dinsdagmiddag zijn 100 asielzoekers aangekomen in het Eksternest in Westouter. De asielzoekers verblijven sinds 17 december in Peace Village Mesen maar het jeugdverblijfcentrum was vanaf deze week verhuurd voor 10 dagen. Burgemeester Marc Lewyllie en schepen Wieland De Meyer hielden eraan om de mannen uit landen als Syrië , El Salvador of Eritrea te verwelkomen. De asielzoeker verblijven tot en met 16 januari in Westouter.

De West-Vlaming werkt, zoveel is zeker. Vorig jaar bedroeg het aandeel niet-werkende werkzoekenden in onze provincie slechts 4,6 procent. Dat is niet alleen 1,5 procentpunt lager dan vorig jaar, op Vlaams niveau is dat het laagste cijfer van alle provincies. Lo-Reninge scoort met 1,8 procent werkloosheid zelfs het best van alle Vlaamse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB.

Het jaar begint met groot én goed nieuws. Vanaf volgende week is West-Vlaanderen een krant rijker. Bij jouw vertrouwde lokale krant krijg je - gratis - ook De Krant van West-Vlaanderen.

In 2020 willen de West-Vlamingen vooral meer sporten en bewegen en gezonder leven. Dat blijkt uit een onderzoek van shoppingcentrum K in Kortrijk, dat bij 1.157 provinciegenoten polste naar hun goede voornemens. "Het thema leeft zelfs zo hard dat de mensen dit keer al vóór de eindejaarsfeesten met hun gezonde plannen bezig waren", zegt sportinstructrice en voedingsdeskundige Delphine Steelandt.

Sinds deze morgen en nog tot zondagavond kun je in de tent in Westouter terecht voor de vierde editie van de Whiskey- en Rhum beurs. De beurs is een organisatie van Patrick en Amelie Lozie.

Zaterdag ging in Westouter, in een grote tent, de jaarlijkse kerstmarkt door. De markt is een organisatie van het Westouters feestcomité.

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 368.261,61 euro toe voor de restauratie en molenvaardig maken van de Lijstermolen in Heuvelland. "Het is belangrijk dat de molen na restauratie opnieuw gebruikt kan worden. Dat is de beste manier om hem te onderhouden. Door de toeristische en educatieve ontsluiting ontdekken de bezoekers een eeuwenoude, duurzame ambacht. De Lijstermolen is onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis en de identiteit van Heuvelland", zegt minister Diependaele.