Maandag 27 januari, 2020

Nieuws uit Westende

De branden in Australië hebben heel veel schade aangericht, zowel bij mensen als bij de dieren. Veel koala's, vleermuizen en kangoeroes overleefden de ramp niet, en zo kwamen er veel babydieren in de problemen. Iets wat Juliette Ongenae verschrikkelijk vond en ze besloot zich aan te sluiten bij Team Belgium For Australia en buideltjes te maken voor de weesdieren.

In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in de kantine van Camping Cosmos II in de Loviestraat in Westende. "Er is zo'n 350 euro wisselgeld uit de kassa gestolen. Ook de biljarttafel werd opengebroken om de munten te bekomen. Er zat naar schatting 500 euro in", getuigt uitbater Bjorn de Zwarte (30). "Ons zoontje van 8 heeft al twee slapeloze nachten achter de rug omdat hij bang is dat de inbrekers terug zullen komen."

Het burgerinitiatief Proper Strand Lopers stelt zijn derde jaarverslag voor. Wat in 2016 begon als een Facebookpagina die mensen wilde aansporen om zwerfvuil op te rapen, is ondertussen uitgegroeid tot een vzw die heel wat acties onderneemt. De beweging groeit en bereikt meer en meer mensen. In totaal werd er sinds de oprichting al een half miljoen liter afval geruimd. Maar de initiatiefnemers zien ook vooral heel veel uitdagingen. "In wat aan de kust aanspoelt en achtergelaten wordt, zien we wat verkeerd gaat in onze samenleving."

"Dankbaar voor zoveel spontane hulp. We beseften niet dat dat in deze tijden nog kon", zeggen Krist Santy en Ann Debels uit Izegem. Zes dagen lang waren ze op zoek naar hun weggelopen hond. Wellicht was die tijdens een strandwandeling opgeschrikt door surfzeilen en vermoedelijk ook een tijdje in huis genomen door een man. Maar uiteindelijk - de hond was zaterdag 4 januari aan de loop gegaan - werd Chanel op een veld in Westende Dorp teruggevonden. "En diezelfde dag werden we voor een tweede keer grootouders. De gelukkigste dag van ons leven."

De West-Vlaming werkt, zoveel is zeker. Vorig jaar bedroeg het aandeel niet-werkende werkzoekenden in onze provincie slechts 4,6 procent. Dat is niet alleen 1,5 procentpunt lager dan vorig jaar, op Vlaams niveau is dat het laagste cijfer van alle provincies. Lo-Reninge scoort met 1,8 procent werkloosheid zelfs het best van alle Vlaamse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB.

Het jaar begint met groot én goed nieuws. Vanaf volgende week is West-Vlaanderen een krant rijker. Bij jouw vertrouwde lokale krant krijg je - gratis - ook De Krant van West-Vlaanderen.

Kerstboomverbrandingen zijn jaar na jaar minder populair. Vorig jaar kon je nog in verschillende gemeenten aan de kust terecht voor de traditionele vuurzee, dit jaar enkel nog in De Panne, Middelkerke en voor de allerlaatste keer in Veurne. Overal worden de verbrandingen geschrapt uit ecologische overwegingen en vervangen door andere evenementen.