Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Westende

Zowel in Middelkerke als in Westende werden voorlopige borden geplaatst om de dagtoeristen te leiden naar de bestaande randparkings. Op die manier wordt het centrum ontlast van het verkeer en dienen de dagjesmensen niet lang rond te rijden op een parkeerplaats te vinden.

De hele zomer lang zullen er op dinsdag en donderdag mobiele muzikale acts te zien zijn, afwisselend op de Zeedijk van Middelkerke en de Koning Ridderdijk van Westende. Het hele gebeuren vindt plaats onder de noemer Dolle Dinsdagen en Dolle Donderdagen en vinden telkens plaats tussen 17 en 20 uur.

Het zomerseizoen komt stilaan op gang aan de Kust: de bezoekersaantallen vertonen geleidelijk aan een positieve tendens. Zo'n 16 procent van de Belgen heeft de intentie om de komende 7 dagen de Kust te bezoeken.

Philippe Louwye (40), afkomstig uit Nieuwpoort maar al geruime tijd inwoner van Westende, is een houtkunstenaar pur sang. Als autodidact-sculpteerder slaagt hij er in om prachtig originele sculpturen te maken. Hij hoopt om ooit als zelfstandig kunstenaar door het leven te kunnen gaan.

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zorgen deze zomer voor uitgebreide informatie om een vakantie aan de kust te plannen. 'Welkom', 'veilig' en 'comfortabel' zijn de kernwoorden. Handig is de kustbrede informatie die de actuele situatie in de badplaatsen toont.

Net zoals in de andere scholen werd ook in de Sint-Lutgardisschool het schooljaar beëindigd, maar in Westende kreeg het einde van dit school een speciale betekenis. Er werd afscheid genomen van twee juffen die zich meer dan 25 jaar hebben ingezet voor de school en de leerlingen.

Tijdens de coronacrisis werd meer gepiekerd, hadden mensen meer stress en verveelden zich meer. Maar niet aan de kust, en dat is mogelijk te danken aan de nabijheid en vlotte toegang tot de zee. Dat blijkt uit een bevraging van het VLIZ, de Universiteit Gent en de KU Leuven.

De NMBS zal op haar website een link plaatsen naar de druktebarometer van Westtoer om een massa aan zee te vermijden tijdens de zomermaanden. Dat bevestigt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De gemeente Knokke-Heist en de gouverneur zijn ongerust omdat de NMBS nog geen duidelijk protocol zou hebben voor hoe het treinverkeer deze zomer richting kust zal worden georganiseerd. De gouverneur roept de NMBS daarom op om snel met een duidelijk plan te komen.

Op Kompas Camping in Westende worden op dinsdag 30 juni 39 nieuwe verharde camperplaatsen officieel in gebruik genomen. De plaatsen komen er met de steun van de provincie West-Vlaanderen en zijn allemaal 70 m² groot.

Toch is het zeker nog lang niet business as usual voor onze logies. Tussen half maart en half mei waren er tot 90% minder boekingen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is pas vanaf half juni dat de boekingscijfers het niveau van 2019 opnieuw beginnen te overschrijden.