Hanne is baasje van maar liefst 21 jaar oude albino klauwkikker

Hanne Storme en haar 21-jarige oude albino klauwkikker ‘Kikker’. (foto TOGH)
Redactie KW

Amper tien centimeter lang is Kikker, het huisdier van Hanne Storme (42) uit Boezinge. Klauwkikkers kunnen tien tot vijftien jaar leven, maar Kikker is ondertussen al 21 jaar. “Toen hij een paar keer op zijn rug ging liggen, dacht ik dat hij ging sterven, maar hij komt er altijd weer door”, vertelt Hanne.

Toen Hanne Storme (42) afstudeerde, kreeg ze van haar ouders een kikker cadeau. “Wij hadden thuis, bij mijn ouders in Langemark, altijd kikkers als huisdier”, vertelt Hanne. “Die leefden wel niet zo lang. Toen ik na mijn studies alleen ging wonen, kreeg ik zelf ook een kikker en deze blijft leven. Ondertussen ben ik al twee keer verhuisd, van Poelkapelle naar Langemark en van Langemark naar Boezinge. Kikker is steeds mee verhuisd. Als ik weg ben, dan blijft hij bij mijn moeder logeren.”

Het gaat om een albino klauwkikker, een exotische soort die meer in aquaria gehouden wordt. “In de winkel waar we hem – of haar, want ik heb geen idee welk geslacht Kikker heeft – kochten, zeiden ze dat hij gemiddeld drie tot maximum vijf jaar kon leven. Ik ging eens langs in de winkel toen hij een jaar of tien was en toen was ze al verbaasd dat hij nog steeds leefde. Ondertussen is er nog eens tien jaar bijgekomen.”

Schildpaddenvoeding

Uiteraard is Hanne trots dat haar kikker zo lang leeft, maar ze blijft er ook wel bescheiden bij. “Ze zeiden dat je er heel goed voor moet zorgen – omdat het kieskeurige beestjes zijn – maar eerlijk gezegd: ik zorg daar eigenlijk niet zo goed voor. Normaal moet dat muggenlarven hebben, maar Kikker krijgt schildpaddenvoeding. Of soms eens een vlieg die we in huis vangen. Eigenlijk komt hij nooit uit zijn aquarium. Het is wel een levendig beestje.”

Grijs

Voor de rest krijg je niet zo veel terug van een kikker. “Als ik passeer merkt hij me wel op. Ook als je je vinger in het water steekt, komt hij naar boven. Het is ook mooi om hem te zien zwemmen. Van zijn gevorderde leeftijd is er eigenlijk niets te merken. Hij is wel wat grijs geworden. Hij was vroeger ook veel kleiner en doorheen de jaren is hij steeds blijven groeien. Ik heb wel al een paar keer gedacht dat hij aan zijn laatste dagen toe was, omdat hij op zijn rug ging liggen. Maar hij kwam er altijd weer door.”

Van zijn gevorderde leeftijd is er eigenlijk niets te merken. Hij is wel wat grijs geworden

De vraag is hoe uitzonderlijk het is dat een klauwkikker 21 jaar blijft leven. Op de website www.huisdierinfo.be van de Vlaamse Overheid staat dat klauwkikkers tien tot vijftien jaar kunnen leven, maar wij gingen nog eens te rade bij Lieven Stubbe, coördinator van de amfebieënwerkgroep van Natuurpunt De Bron. “Onze inlandse kikkers zijn beschermd en mogen niet in gevangenschap gehouden worden. Maar er zijn een aantal exoten, onder andere de klauwkikker, die gekweekt worden voor laboratoriumonderzoek”, legt Lieven Stubbe uit. “Daarvan is wel geweten dat die wel vrij oud kunnen worden, maar 21 jaar is echt wel een vergevorderde leeftijd. Blijkbaar wordt hij goed verzorgd en krijgt hij goed eten.”

“In de natuur worden ze meestal niet zo oud, omdat er veel meer problemen en gevaren zijn, zoals harde winters en periodes met minder voedsel. Het is bekend dat dieren in gevangenschap gemiddeld langer leven dan dieren in het wild. Ik weet van die klauwkikkers dat ze lang kunnen leven en dat ze daarom ook gehouden worden voor onderzoek. Als je langetermijneffecten van bepaalde chemicaliën wil onderzoeken, dan zou je niet veel hebben aan een kikker die maar vijf jaar leeft”, besluit Lieven. (TOGH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier