Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Wervik

Fractieleider Bercy Slegers (CD&V) deed op de gemeenteraad een voorstel in het kader van het verbeteren van de verkeersveiligheid. Ze pleitte ervoor om vaste palen aan te kopen die werken met een zonnepaneel en de snelheid van het aankomende verkeer aangeven. "Er staat bijvoorbeeld zo'n paal op het einde van de Wervikstraat in Menen, bijna op de grens met onze stad."

Met de hulp van de stad Wervik kan het zwembad in de Vanackerestraat de hele zomer openblijven. Een mooie verrassing voor de inwoners. Wie wil zwemmen, moet wel vooraf inschrijven. Tijdens die extra weken sluit het zwembad om 18.30 uur, en dat is dan weer minder goed nieuws voor zwemclub De Dolfijnen.

Aan de gevel van het lokaal van het Rode Kruis op het stadsdomein Oosthove in de Speiestraat in Wervik hangt een prachtig doek als een blijvende herinnering aan de prestaties van ereburger wielrenster Josiane Vanhuysse (67). Het was zondag precies 35 jaar geleden dat Josiane Vanhuysse in Nancy als eerste Belgische een rit won in de Ronde van Frankrijk.

Zaterdagavond raakten twee voertuigen betrokken bij een zwaar verkeersongeval op de N58 in 58. De brandweer moest de deuren van een voertuig lossnijden. Zeven personen werden, als bij wonder slechts lichtgewond, naar het ziekenhuis overgebracht.

In het stadhuis stelde het stadsbestuur van Wervik het relanceplan voor na de coronacrisis voor. Om op bezoek te gaan bij de horeca krijgt elk gezin een 'kom uit je kot bon'. In de buurt van de aula op de parkbegraafplaats komt er een herdenkingsmuur voor alle overledenen tijdens de coronacrisis. "Om onze zorgverleners te bedanken komt er in september ook een speciale huldiging", vertelt gemeenteraadsvoorzitter Marc Kino (stadlijst Open Vld-Groen-Positief Project)

Als alles normaal verloopt, dan zal vanaf begin januari het parkeerbedrijf Parko regio Kortrijk instaan voor de controles op het parkeren in de blauwe zone in Wervik en Geluwe. De gemeenteraad keurde het principieel akkoord goed. "We zijn er geen voorstander van", aldus Sanne Vantomme (N-VA) over de samenwerking met Parko. "De kostprijs is relatief duur. De stad gaat jaarlijks 15.000 euro betalen."

Maandag start in zowel Wervik als Geluwe de stedelijke speelpleinwerking, deze keer met een nieuw logo in de vorm van een mascotte. Het wordt voortaan Speelwerking Tistof. De speelpleinwerking heeft voor de eerste keer nu dus ook een naam. "We beschikken over bijna vijftig animatoren, het aantal groeit", klinkt het bij jeugdconsulent Rein De Jongh.

Wat een ontgoocheling voor uitbater Antony Verschaeve van café 't Lusterke in de Molenstraat in Wervik. Hij krijgt van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) geen vergunning voor een extra terras. 't Lusterke is gelegen op de gewestweg N311. Al jarenlang is er voor het café een terras op een vaste constructie maar hiervoor is een parkeerstrook ingenomen en daar wringt nu blijkbaar het schoentje.

Vijf Bulgaren riskeren voor de Kortrijkse strafrechter celstraffen van twaalf maanden tot drie jaar voor een reeks inbraken in bestelwagens in Zuid-West-Vlaanderen. Ze opereerden vanuit Noord-Franse zigeunerkampen. In de nacht van 15 op 16 december 2019 konden vier van hen op heterdaad betrapt worden in Moorslede. Sindsdien verblijven ze in de cel.

Langs de Lourdesstraat in Geluwe vond vanmiddag de officiële opening van een nieuw deel van een dubbelrichtingsfietspad langs de provinciale Reutelbeek plaats. Dit nieuwe fietspad van 480 meter lang is een veilige verbinding tussen de woonwijken nabij de Lourdesstraat en 't Stroomke en het centrum van Geluwe.

Omdat de jaarlijkse opendeur in het VTI Sint-Lucas Menen door het coronavirus niet kon doorgaan, was er als alternatief toch een wedstrijd met een VR-bril voor de leerlingen van het zesde leerjaar. Zo'n bril kan je aansluiten op een pc of smartphone. Vrije Basisschool De Graankorrel, afdeling Beselarestraat in Geluwe, won de wedstrijd. Van de zestig leerlingen had, op drie na, bijna iedereen alle vragen juist.

Het coronavirus treft niet alleen de gezondheid en de economie, ook de voetbalclubs maken zich terecht (financiële) zorgen. Bij WS Lauwe bond secretaris Charly Nowé de kat de bel aan. Hij stelde voor om de wedstrijdpremies met 20 procent te verminderen. Wij polsten bij de andere eersteprovincialers uit Zuid-West-Vlaanderen naar hoe zij tegenover dat voorstel staan.