Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Wervik

Op Nieuwbouwzondag 25 oktober stelt Bouwonderneming Catteeu uit Lo-Reninge het nieuwbouwproject op de gewezen voetbalterreinen van Eendracht Wervik in de Ooststraat voor. Het gaat om een publiek-private samenwerking met de stad. Er komen in totaal zeven woonblokken. Momenteel is de ruwbouw van een eerste blok volop aan de gang.

Frituur Marianne in de Stationsstraat in Wervik levert sedert woensdagavond frieten, hamburgers en andere bestellingen aan huis. Het is de eerste frituur in de Tabaksstad die deze service aanbiedt. "Misschien wordt dat wel een gat in de markt, de mensen moeten niet meer naar buiten", zegt zaakvoerder Stephane Bogaert. "We leveren vanaf een bestelling van 20 euro en rekenen geen verplaatsingskosten aan."

De gemeenteraad keurde het principieel akkoord voor de verkoop van de gewezen jongensschool in de Beselarestraat in Geluwe goed. De oppositiepartijen CD&V en N-VA stemden tegen. De gebouwen zijn eigendom van de stad en worden verkocht aan de intercommunale Leiedal. De prijs bedraagt 533.500 euro in geld en voor 167.500 euro in natura voor de vleugel van 340 vierkante meter achteraan.

De jonge Fransman die begin deze maand twee spiksplinternieuwe banden pikte bij Bandencentrale Breine in de Speldenstraat is ontmaskerd. Dit kregen zaakvoerder Steve Breine en zijn echtgenote Nadia Callebert inmiddels te horen van de politie. "Meer details moeten we nog krijgen", vertelt Steve Breine opgelucht.

Onder strikte coronamaatregelen kozen zondag een 80-tal leden voor een nieuw arrondissementeel bestuur. Koen Descheemaeker uit Zonnebeke werd verkozen tot voorzitter. Als secretaris werd Julie Kinoo uit Wervik aangeduid en als ondervoorzitter Jan Van Bruwaene uit Poperinge.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De vier afdelingen van de Stadsharmonie Wervik zouden zorgen voor een primeur. Onder de noemer Ol Tope zouden ze op zaterdag 24 oktober om 20 uur vanuit de stadszaal Oosthove zonder publiek een uniek livestreamconcert geven. Gratis te volgen op Facebook. Maar door het toenemende aantal coronabesmettingen en de aangescherpte maatregelen heeft het bestuur nu beslist om geen risico te nemen en alles af te blazen.

De helft van de mensen weet niet waar ze besmet raakten met het coronavirus, bij de andere helft spelen vooral werk en school een hoofdrol. Dat blijkt uit het brononderzoek van welzijnsintercommunale W13 in het zuiden van West-Vlaanderen. Die cijfers zijn best opvallend, want bij het Agentschap Zorg en Gezondheid komt school als besmettingshaard zelfs niet voor.

Eerste schepen en toekomstig burgemeester Bert Verhaeghe (stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project) en zijn echtgenote Elke Wybaillie uit Wervik verwachten eind februari hun derde kindje. Dat is bijzonder goed nieuws na alle tegenslagen. Dochtertje Charlotte (bijna 2 jaar) overleed in januari dit jaar thuis in haar slaap. Bert Verhaeghe maakte het heuglijk nieuws bekend op zijn Facebookpagina.

Wielergekke families, je komt ze wel vaker tegen in Vlaanderen. En toch zijn wij in Wervik op een opvallend duo gestoten. Yentl (16) en Ilken (14) Seynave zijn broer en zus en kunnen beiden uitstekend met een mountainbike overweg. Om te weten waar ze die microbe hebben opgeraapt, hoef je niet ver te zoeken.

De vier afdelingen van de Stadsharmonie Wervik zorgen voor een primeur. Met Ol Tope brengen ze op zaterdag 24 oktober om 20 uur vanuit de stadszaal Oosthove zonder publiek een uniek livestreamconcert. Het concert kan je gratis volgen via Facebook. Om het thuis gezellig te maken wordt een bijhorend aperitiefpakket verkocht.

In een deel van de Wervikstraat in Geluwe worden herstellingswerken uitgevoerd. Naast de aansluiting asfalt-beton wordt ook het fietspad aangepakt. Het uitbreken van een betonplaat en het frezen van het asfalt behoren eveneens tot de opdracht.

De stad voorziet voor het Braderiecomité en de organisatoren van de Gapersfeesten in Geluwe en Rock op het Plein de volgende twee jaar een grotere financiële injectie. Het gaat om een maatregel in het kader van de coronacrisis. "Voor het volledige programma van de Gapersfeesten en de zomerkermis willen we een forse opwaardering realiseren omdat deze twee evenementen een grote uitstraling hebben voor onze stad", aldus schepen Geert Bossuyt (SP.A).

De gevolgen van de stopgezette competitie eind vorig seizoen zijn nog niet verteerd of onze basketbalclubs moeten opnieuw creatief zijn om het hoofd te bieden aan de nieuwe maatregelen, die afgelopen week werden ingesteld. Wij gingen te rade bij twee clubs op het een na hoogste niveau en bij een club uit de provinciale reeksen.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Een 25-jarige man uit Wervik speelt na zijn proces wegens cannabishandel zijn Volkswagen Golf en 'slechts' 4.390 euro kwijt. De correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeelde hem ook tot een voorwaardelijke celstraf van 10 maanden en een voorwaardelijke boete van 2.400 euro.