Zaterdag 28 november, 2020

Nieuws uit Wenduine

AZ Delta heeft van de federale overheid voor de provincie West-Vlaanderen de erkenning gekregen voor het uitbouwen van een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG). Op dit moment bestaan er dergelijke centra in Gent, Brussel en Luik, maar het is de bedoeling dat er in elke provincie zo'n centrum komt in een nauwe samenwerking tussen het ziekenhuis, politie, parket en de federale subsidiërende overheid.

Na de lange lijdensweg zitten de werken aan de Ringlaan in Wenduine nu op kruissnelheid. "De rotonde had er natuurlijk allang moeten liggen, maar we hopen in de volgende fase van de werken een stukje van de verloren tijd in te halen", zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

Niet één, maar twee absolute toppers volgen Niels Destadsbader op als derde West-Vlaams Ambassadeur. De eer en de enorme erkenning gaat in dit bijzondere coronajaar 2020 naar artiest Wim Opbrouck en verpleegkundige Saghine Lampaert. Hij een rasacteur, presentator en West-Vlaming pur sang, zij een heldin van de zorg met die heerlijke West-Vlaamse tongval. "Dat we dit kunnen delen, maakt het nog zoveel sterker", zijn beide winnaars uitermate trots.

Op donderdag 26 november is de bespreking gestart van de oplossingen op lange termijn om de kust tegen overstromingen te beschermen bij een stijgende zeespiegel. In het voorjaar wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) hierover een publieke raadpleging houden.

Met bijna 900 besmette bewoners in de West-Vlaamse woonzorgcentra en 360 personeelsleden met covid-19 blijft de druk op de ouderenzorg in onze provincie ontzettend hoog. De grote stijgingen in de cijfers lijkt wel achter de rug, maar een forse daling zit er voorlopig niet in. In Oost-Vlaanderen is de situatie echter nog een pak erger: daar blijven de coronabesmettingen onder bewoners oplopen.

De scheepvaartpolitie is opgetogen over de plannen van minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne om inbreuken op zee meer via administratieve geldboetes te beteugelen. "Het zorgt voor een snellere afhandeling en vermindert het gevoel van straffeloosheid", zegt Henk Soulliaert, diensthoofd van de scheepvaartpolitie kust.

Verder inzetten op blauwe economie en hernieuwbare energie op zee, maar ook aandacht voor de werkomstandigheden en de veiligheid aan boord van schepen en in havens en meer controle op het naleven van de regels op zee. Dat zijn de klemtonen van de nieuwe minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Bovenop de gewone maatregelen ter verspreiding van het coronavirus - handen ontsmetten en wassen, in de klasbubbel blijven en het verplichte mondmaskertje voor de +12-jarigen - voerde GBS 't Klavertje in Wenduine nog een extra veiligheidsmaatregel door: om het besmettingsrisico te verkleinen, pakt de school uit met een heuse 'CO2-brigade'.

Politiezone Westkust controleert intensief op het onterecht parkeren op plaatsen voor personen met een handicap. Tijdens de herfstvakantie alleen al stelde de verkeersdienst van de PZ Westkust 32 inbreuken vast. Het gaat om één inwoner uit de PZ Westkust, drie personen uit Frankrijk en 28 uit de rest van België. De politie liet hiervan 31 voertuigen takelen.

De hotelsector aan de kust heeft voor de herfstvakantie zeer lage bezettingscijfers genoteerd. Dat blijkt uit cijfers van toerismebedrijf Westtoer. Tal van kusthotels besloten het tweede deel van de herfstvakantie de deuren te sluiten. De hotels die wel openbleven, noteerden een bezetting van slechts 10 à 15 procent. De toeristische verhuurkantoren noteerden wel extra boekingen.

De vastgoedmarkt aan de kust heeft zich in vergelijking met de rest van het land sneller hersteld na de coronadip in de lente. In de periode van januari tot eind oktober steeg het aantal transacties aan de kust met 4,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de jongste statistieken van de notarissen. Voor heel België daalde het aantal transacties in die periode met 5,8 procent. In Vlaanderen was er zelfs een daling met 8 procent.

Wie volgt Niels Destadsbader op als West-Vlaams Ambassadeur? In samenwerking met Radio 2, Focus-WTV en de provincie verkiezen we voor de derde keer deze West-Vlaamse vaandeldrager. Een professionele vakjury buigt zich op 20 november over deze vraag. Maar ook jouw stem doet ertoe beste lezer. Wat is jouw top 3?

Het coronavirus blijft wild om zich heen slaan in de woonzorgcentra in Vlaanderen. Vooral in Oost-Vlaanderen en Antwerpen ligt de tol bijzonder hoog, maar ook onder bewoners in West-Vlaamse woonzorgcentra loopt het aantal besmettingen verder op. Het aantal overlijdens als gevolg van corona kende dit weekend bovendien een forse piek tijdens de tweede golf en ligt vijf keer hoger dan het gemiddelde de voorbije jaren.

De hotels hebben ondanks het mooie weer een slechte herfstvakantie achter de rug. Ook de verlenging ervan leidde niet tot meer reservaties. Er waren ook een pak minder dagjestoeristen. Dat meldt toeristisch provinciebedrijf Westttoer.