Donderdag 13 augustus, 2020

Nieuws uit Wenduine

Reizigersvereniging TreinTramBus verzet zich tegen het voorstel om de extra treinen naar de kust te schrappen. De NMBS en de treinreizigers "dragen niet de minste verantwoordelijkheid voor de rellen van afgelopen zaterdag op het strand in Blankenberge", zo laat de organisatie maandag weten in een persbericht.

Na overleg met de provinciale crisiscel en korpschefs heeft waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen Anne Martens enkele maatregelen afgekondigd om de kust te behoeden van nieuwe incidenten. De federale politie komt de lokale politie in grote getallen versterken in de stations en er zullen strenge controles worden gehouden, vooral in Oostende, Blankenberge en Knokke.

Het wordt nog een heel avontuur, vandaag, voor dagjestoeristen, om tot bij het strand in Blankenberge of Knokke-Heist te geraken. De burgemeesters van beide kustplaatsen willen hen vandaag weren. Treinen richting Blankenberge en Knokke-Heist hoeven niet meer. Mochten ze kunnen, de burgemeesters passen zelf de dienstregeling van de NMBS aan. Maar dat kan niet.

Een gewone spitssnuitdolfijn is donderdag in de problemen geraakt ter hoogte van het Oosterstaketsel van Nieuwpoort. Het onfortuinlijke dier kon met wat moeite weer naar open zee worden begeleid, maar is vrijdagavond dood aangespoeld op het strand van Wenduine. Dat meldt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen zaterdag. Het gaat slechts om het zevende bekende geval van een gewone spitssnuitdolfijn in België, maar wel al om het tweede in 2020.

Door het hete zomerweer verwacht Westtoer dat het dit weekend behoorlijk druk zal worden aan de kust. Op de druktebarometer kleuren zaterdagmiddag al enkele zones geel, maar van een overrompeling is nog nergens sprake.

De hotelsector aan de kust verwacht het beste weekend sinds de heropstart. Dat meldt Westtoer op basis van cijfers van het online boekingsplatform Stardekk. Westtoer verwacht dat de meeste kustgemeenten geel zullen kleuren op de druktebarometer, wat staat voor 'druk' en raadt bezoekers aan om vooral tijdens de piekuren in de namiddag de centra te vermijden en de rustige plekken aan zee op te zoeken.

De afgelopen maanden werden er spectaculair meer kustappartementen verkocht. Maar liefst 17,6 procent in vergelijking met juni vorig jaar. De trend zet zit voorlopig ook verder in juli. De reden? Door de lockdown kiezen mensen liever voor een tweede verblijf aan zee dan in het buitenland. Ook de prijs van de appartementen schiet de hoogte in.

In juli kwamen ruim 20 procent minder dagtoeristen naar de kust in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt provinciebedrijf Westtoer donderdag. Wel noteerde het verblijfstoerisme, waaronder commerciële logies en tweedeverblijvers, 25 procent meer overnachtingen dan in juli 2019.

Waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen Anne Martens vraagt om onnodige uitstappen richting kust uit te stellen en om alle maatregelen goed op te volgen indien men toch naar zee komt. Martens treedt daarmee haar Antwerpse collega Cathy Berx bij: zij raadt Antwerpenaren aan om alle onnodige verplaatsingen over de provinciegrenzen uit te stellen.

De toeristische sector aan de kust kan volgens Westtoer terugblikken op een geslaagd verlengd weekend. Vooral het verblijftoerisme scoorde goed, met in totaal bijna 1,1 miljoen overnachtingen. "Het werd geen overrompeling en vakantiegangers hebben de maatregelen goed opgevolgd", aldus algemeen directeur Stefaan Gheysen.

Onze provincie blijft slecht scoren in de actuele coronacijfers, al lijkt het probleem zich vooral te concentreren op de clusters Ledegem-Moorslede en Torhout-Kortemark. In de eerste cluster is de trend licht dalend, in de tweede stijgt hij opvallend. Maar er zijn ook nog altijd 26 gemeenten waar in de voorbije week (11 t/m 17 juli) geen enkele nieuwe besmetting werd opgetekend.

Alhoewel de coronacijfers nationaal blijven stijgen, lijkt de situatie zich in West-Vlaanderen wat te stabiliseren : in Ledegem dalen de cijfers weer, maar in buurgemeente Moorslede stijgen ze nog, net als in Oostrozebeke. In bijna de helft van onze gemeenten was er in de voorbije week (11 t/m 17 juli) geen enkele besmetting.