Zomerse zonnebloemen

© Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Is er een vrolijker zicht dan een zonnebloem? De zomerse, gele bloem is een van de meest gegroeide snijbloemen ter wereld. En zowat het bekendste ‘bloemenschilderij’ is dat van Vincent van Gogh, die een boeket zonnebloemen voor de eeuwigheid vastlegde.

Zonnebloemen zijn ongelofelijk veelzijdig. In de keuken gebruik je ongetwijfeld af en toe zonnebloemolie, strooi je de pitten op je salades of eet je af en toe zonnebloemscheutjes. In de tuin zorgen ze voor voer voor de vogels en tal van insecten. Niet te vergeten: het zijn erg goede snijbloemen. En wat is er nu vrolijker dan een boeket zonnebloemen in huis?

Zonnebloemen zijn erg makkelijk om te kweken. Het is de ideale plant om met kinderen uit te proberen, net omdat ze zo snel groeit. En die grote zaden zijn perfect voor kleine kinderhandjes. Je kan ze voorzaaien, maar ook rechtstreeks in de grond lukt prima. Na een paar dagen zie je al een scheutje boven de grond uitsteken. Zorg dat je zonnebloemen ver uit elkaar staan, want zoals bekend kunnen ze gigantische proporties aannemen. Tip: wil je een record vestigen met de grootte van je bloemen? Zonnebloemen doen het in principe goed in elke soort grond, maar als je ze wat extra voeding geeft zullen ze nog harder hun best doen.

Zelf vind ik zonnebloemen op hun mooist in de late zomer. Het zonlicht tijdens die periode van het jaar zorgt ervoor dat de kleur van de bloemen extra vurig is. Zonnebloemen volgen de vooruitgang van de zon aan de hemel. ‘s Avonds draaien ze zich weer naar het oosten. Die dagelijkse gang van zaken vind ik erg geruststellend ongeacht wat er in de rest van de wereld gaande is, de zonnebloemen blijven hun routine houden en ik kan me mijn moestuin niet meer voorstellen zonder deze vriendelijke reuzen.

Oogst de zaden

Wanneer je zonnebloemen uitgebloeid zijn in de herfst, kan je hun zaden oogsten. Als de zaden rijp zijn dat herken je doordat er zaadjes beginnen uit te vallen knip dan het bloemhoofd van de stengel. Wrijf met je hand de zaden van het hoofd, blaas het kaf eraf en laat de zaden drogen voordat je ze opbergt. Oogst niet alle zaden: de vogels zijn verzot op deze lekkernij. Laat dan ook wat over voor hen. Als je de zaden op een koele plaats bewaart, kan je ze tot volgend jaar houden. Wil je ze opeten en bewaar je ze in een kast? Dan blijven ze nog zo’n twee, drie maanden goed.