Zomermaker Rudy Allemeersch: “Ik hou van het contact met de passagiers”

Nancy Boerjan

IJsjes, de zee en evenementen… in de zomer is het makkelijk om van het leven te genieten. Maar terwijl wij genieten, zijn anderen hard aan het werk om dat mogelijk te maken. Een zomer lang zoeken we deze Zomermakers op.

“Op zomerse dagen maken we tot 70 overtochten per dag”, vertelt schipper Rudy Allemeersch. Hij vaart sinds vijf jaar de gratis veerpont van de Visserskaai in Oostende naar de oosteroever en terug. “Het wordt elk jaar drukker, de veerpont geraakt van langsom beter bekend. Tijdens de weekends zetten we zelfs al twee boten in en dan staat er vaak nog een lange rij wachtenden.”

“Ik weet dat niet iedereen deze job zou willen, maar ik doe dit graag. Ik was vroeger zelfstandig binnenschipper, in 1998 kwam ik in dienst bij VLOOT, waar ik eerst met kotters heb gevaren en daarna binnendienst heb gedaan. Maar ik verlangde ernaar om weer zelf te varen, en toen de veerdienst werd opgestart, heb ik deze kans gegrepen.”

“Mensen verzinnen de gekste excuses om vooraan in de rij wachtenden te geraken”

“In de winter vervoeren we vooral inwoners van Oostende en Bredene. Ze nemen de veerboot om naar hun werk te gaan, of een wandeling te maken in de binnenstad. Die mensen ken je op den duur een beetje, ze komen al eens een praatje maken. Dat vind ik aangenaam. ‘s Zomers zijn de passagiers vooral toeristen. Met hen heb ik minder contact, al vragen ze soms wel waarheen ze zo allemaal kunnen fietsen vanuit de haven, of hoe ze aan Fort Napoleon geraken. Ik help graag, maar sommigen lijken te verwachten dat ik een soort toeristische dienst op mijn eigen ben.”

“Ik hou van het contact met de passagiers, maar het valt me op dat mensen soms weinig geduld hebben. Dan maken ze zich druk omdat we niet meer dan 50 passagiers meenemen hoewel er nog plaats is. Maar dat zijn nu eenmaal de voorschriften, veiligheid gaat voor alles. In het begin heb ik met die negativiteit moeten leren omgaan. Ik mag het mij niet aantrekken. En soms verzinnen mensen de gekste excuses om toch maar vooraan in de rij te geraken. Zo zag ik iemand met een prothese eens zijn broek oprollen zodat iedereen goed kon zien dat hij een been miste en jawel: iedereen liet hem passeren tot hij helemaal vooraan stond. Eens weer van boord rolde hij die broekspijp gewoon weer naar beneden en stapte fluks Oostende binnen…”

Rudy Allemeersch (57) is schipper bij VLOOT, een rederij die via het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust deel uitmaakt van de Vlaamse overheid en instaat voor een vlot en veilig scheepvaartverkeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier