West-Vlaanderen in beeld

© Kim Vanbesien
Redactie KW

Op West-Vlaanderen raak je nooit uitgekeken. Wekelijks stellen de beste West-Vlaamse fotografen

scherp op onze provincie. Deze week Kim Vanbesien uit Oudenburg.

“Het fijne aan fotografie is dat ik er mijn artistieke en creatieve kant mee kan laten spreken. Ik beperk me ook niet tot natuur- en portretfotografie. Ik ben gebeten om álles te kunnen. Perfectionistisch ook. Ik probeer telkens een soort grens te verleggen. Ik hou van de reportagestijl en werk regelmatig aan projecten. Verder ben ik één van de huisfotografen van het festival Ostend Beach en werkte ik recent nog samen met restaurant Storm en chocolaterie Willems in Oostende.”

“Vanuit mijn werk – ik ben 18 jaar rechercheur geweest bij de politie – ben ik vaak geconfronteerd geweest met de dood, dus toen iemand mij tipte dat de vzw Boven De Wolken (een collectief van fotografen die overleden baby’s fotograferen, red.) nog iemand zocht, gaf ik mij op. Ik was blijkbaar de eerste man. Heel heftig, omdat je altijd in iemands verdriet terechtkomt, maar het is zo’n prachtige organisatie en je kan bijdragen tot een stukje verwerking in een hard rouwproces. Ondertussen werk ik ook mee achter de schermen.”

West-Vlaanderen in beeld
© Kim Vanbesien

“Ik kan veel op pad gaan en daar ben ik mijn begripvolle vrouw heel dankbaar voor. Soms neem ik ook zogeheten rustfoto’s. Foto’s waarbij ik even de rust opzoek, ga bezinnen als het ware. Deze foto nam ik onlangs in Merkenveld, een klein stukje groen tussen Loppem en Zedelgem dat ik leerde kennen tijdens een shoot. Het is er heel sprookjesachtig en toen de kikker in het midden van de paddenstoelen wipte, wist ik dat ik een goed beeld vasthad.”

Kim Vanbesien (40) uit Oudenburg werkt bij de computercrimeafdeling van de Oostendse politie. Hij is fotograaf in bijberoep en nauw betrokken bij de vzw Boven De Wolken. Info: www.kimvanbesien.eu.