“We worden nú al op straat aangeklampt”

Nathan Carpels tilt 'zijn' Lone Halemeersch de hoogte in. "We zijn ervan overtuigd dat we elkaar beter maken." (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Nu de studioshows van ‘Belgium’s Got Talent’ in alle hevigheid losbarsten, bereiken ook de zenuwen van Lone Haelemeersch en Nathan Carpels samen het dansduo Twice stilaan het kookpunt. De golden buzzer tijdens de audities legt de verwachtingen meteen torenhoog. “Onze ultieme droom is om als professioneel dansduo door het leven te stappen.”

Half Vlaanderen keek tijdens de eerste aflevering van Belgium’s Got Talent met opengesperde mond naar de auditie van de Ingelmunsterse Lone Haelemeersch (14) en Nathan Carpels (15) uit Rumbeke. De twee dansen al vijf jaar samen bij het gerenommeerde Life Danscenter in Izegem en vormen het duo Twice. “Dansen is ons leven, maar we hadden nooit durven denken dat het zó’n vaart zou lopen”, glimlacht Lone. “Toen we ons samen met onze ouders tijdens oudejaarsavond 2016 voor Belgium’s Got Talent besloten in te schrijven, wilden we gewoon eens van het avontuur proeven. Maar na die fameuze golden buzzer wisten we even niet waar we het hadden. We waren erg onzeker het podium opgestapt… Het was de verrassing van ons leven. Die volle schouwburgzaal in Antwerpen na ons optreden uit het dak zien gaan, dat was onbeschrijfelijk. We voelen de haren op ons lijf nog overeind komen.”

Sinds hun passage op VTM worden Lone en Nathan erg vaak over hun prestatie aangesproken. “Zonder overdrijven, we worden nú al zo goed als dagelijks op straat aangeklampt”, pikt Nathan in. “En vrijwel elke keer krijgen we de vraag of we écht wel zo jong zijn. Ja, dus. En iedereen geeft ons schouderklopjes. Ik krijg ook vaak te horen hoe moedig het wel niet is als jongen om te dansen. Terwijl het voor mij gewoon mijn tweede natuur geworden is.”

Ondertussen zijn ook selfies vaste kost geworden. “Ik was met de trein op weg naar een mondeling examen in Brugge toen ik plots de vraag kreeg om op de foto te gaan”, zegt Nathan. “Ik vond dat aanvankelijk wat vreemd, maar nu kijk ik er niet meer van op. Zelfs op restaurant worden we herkend. Dat hoort er nu eenmaal bij.”

Sterke voorgangers

Lone en Nathan zijn in een recordtempo uitgegroeid tot dé uithangborden van Life Danscenter. “En dat vinden we een hele eer, want onze dansschool kan al flink wat adelbrieven voorleggen. Medezaakvoerder Dieter Vandeputte schitterde al in So You Think You Can Dance en vorig seizoen kleurde onze Life Compagnie Belgium’s Got Talent. Onze voorgangers zijn niet min, maar we willen de reputatie van Life Danscenter nog wat verder opkrikken.”

“We zien elkaar elke dag en delen lief en leed. Een beetje zoals broer en zus”

Lone knikt. “We merken wel dat ons traject bij Belgium’s Got Talent ons flink wat geloofwaardigheid oplevert. Jonge dansertjes kijken nu echt naar ons op en Nathan die al aan zeven- tot twaalfjarigen les geeft ziet dat de motivatie tijdens zijn lessen stevig de hoogte is in gegaan”, grijnst ze. “We hebben trouwens mensen aangezet tot dansen die anders geen voet op de dansvloer zouden zetten. Tijdens de spaghettiavond om onze campagne een extra financieel duwtje in de rug te geven, hebben enkele papa’s een dansact gebracht. En daarvoor heb ik de choreografie in elkaar gebokst. De zenuwen bij de dansende vaders stonden strak gespannen, want ze wilden me niet ontgoochelen”, glundert Lone.

© Belgium's Got Talent

Wanneer Lone en Nathan samen dansen, lijken hun lichamen onlosmakelijk met elkaar verbonden. “We voelen elkaar gewoon erg goed aan. Dat is al zo van bij onze eerste dans samen”, vindt Nathan. “Ik kan het niet verklaren, maar met Lone dansen voelt erg natuurlijk aan. Als een van ons beweegt, volgt de andere meteen. Zonder nadenken. Ik ben er zeker van dat we elkaar naar een hoger niveau tillen.”

Ook naast de dansvloer kunnen de twee het uitstekend met elkaar vinden. “We zijn hartsvrienden. We zien elkaar haast elke dag en delen lief en leed. Een beetje zoals broer en zus, zeg maar”, glimlacht Lone. “Klopt”, vindt ook Nathan. “Ik vertel soms zelfs meer tegen Lone dan tegen mijn eigen vriendin.”

Michael Lanzo achterna?

Met een halve finale op zak voelen Nathan en Lone zich nu al de koning te rijk. “Maar uiteraard zit die finale al in ons hoofd”, geven ze toe. “De concurrentie is echter groot en de race wordt allesbehalve makkelijk, maar we willen er alles aan doen om tot de laatste snik te kunnen meestrijden. Samen met Davy Desloovere en Frederik Devroe die voor onze choreografie instaan zijn we sinds onze auditie letterlijk elke dag met onze act bezig. Die moet méér dan af zijn. Stel je voor dat we Belgium’s Got Talent winnen… Dan zijn we na Michael Lanzo in 2013 de tweede laureaat uit het Izegemse. En het zou een ideale stap zijn richting onze ultieme droom: als professioneel dansduo door het leven stappen.”

Nog meer gouden kandidaten

De vier juryleden gebruikten elk hun golden buzzer, waarmee ze een kandidaat rechtstreeks naar de liveshows sturen. Opvallend: drie van de vier buzzers hebben een West-Vlaamse link. Het duo Twice palmde Stan Van Samang helemaal in, terwijl choreograaf Dan Karaty voor de charmes en percussietalenten van DrumSpirit uit Dadizele bezweek. Ann Lemmens schonk haar golden buzzer aan Avant Garde Collective, een dansgroep met zes Nederlanders en één Belg: Samuel Chan, die afkomstig is van Heule maar vandaag in Leuven woont. De komende weken zien we nog enkele andere West-Vlaamse kandidaten in de shows opduiken: zo is er de dansgroep J+Dance Crew uit Assebroek. De dames brachten een expressief stuk dat de jury beroerde. Maakte ook indruk: de 19-jarige Mathias Goethals uit Roeselare. Hij begon op zijn achtste in de lokale turnclub en is daarmee niet meer gestopt. Vandaag is hij deeltijds horecamedewerker in Gent, gymnastiektrainer en dansleraar, maar hij droomt van een plaatsje in het befaamde Cirque du Soleil. In het verleden deed hij al eens auditie. Ook jong en getalenteerd zijn Karim Kediambiko en Victor Meuleman, twee jonge Kortrijkzanen van 22 jaar. Zij scoorden met een act, waarbij Victor piano speelde en Karim intussen rapte. De twee jongeren leerden elkaar in het middelbaar kennen en vanaf dag één klikte het tussen de twee. Leuk detail: Victor eindigde vier jaar geleden bij de laatste acht in de zoektocht naar De Beste Singer-Songwriter van Vlaanderen, op VIER. Meer raptalent van eigen bodem zien we straks ook met Gauthier Deleersnijder (25) en Dylan Sanders (22) uit Oostende. De twee zijn ook bekend als Skumic en Kleine Sanders. Al zes jaar treden ze op verschillende evenementen op. Last but not least is er ook Fried Ringoot (51) uit Westende. Hij was jarenlang presentator/animator toen hij elf jaar geleden te horen kreeg dat hij kanker had. Sindsdien zit hij in een rolstoel, maar wilde in BGT bewijzen wat hij, ook muzikaal, nog in zijn mars heeft.