Duurzaamheid, het wordt één van de belangrijkste uitdagingen van de toekomst, met in diezelfde lijn consuminderen. Vooraleer u de schouders ophaalt, of erger nog, al begint te walgen van het woord. Door te minderen, pakt niemand u iets af. Ja, dan knipoog ik naar de politiek. We leven in een wereld vol uitdagingen, maar die hoeven niet negatief te zijn. Integendeel. Uitdagingen voeden de creativiteit. "Wij ontwerpen dingen om het leven leuker te maken", het zijn de gevleugelde woorden van de mannen van Vormen, een jong designcollectief met visionaire ideeën en wilde plannen. Aan hen, en vier andere jonge designers- en kenners, vragen we hoe zij de toekomst van wonen zien. Daar komt duurzaamheid steeds bovendrijven.

Een interieur mag knallen, of subtiel prikkelen, speels zijn en reactie uitlokken

Maar ook 'ruimte voor verbeelding', 'verlangen' en 'spelen'. Dat eerste is niet toevallig nu al één van de kernwaarden van de Biënnale Interieur 2020 in Kortrijk in oktober. De wereld is al triest genoeg. De plek waar we wonen kan ons maar beter aan het lachen maken. Een paard in de hal, een lichtgevende Spacewalker in de living, een topvondst of een zelfgemaakt kastje. Verderop in het magazine laten vier mensen ons dé blikvanger in hun huis zien. Stuk voor stuk objecten die fluisteren dat een interieur niet altijd tijdloos of strak moet zijn. Het mag knallen, of subtiel prikkelen, speels zijn en reactie uitlokken. De dingen die dat doen koop je niet en masse of elke week. Neen , het zijn de dingen waarnaar je verlangt. Aldus Jessy Van Durme, designer, graficus en bezieler van het interdisciplinair magazine AKT.

Ik ben persoonlijk geen fan van Marie Kondo, mijn frigo minutieus verticaal organiseren is er te veel aan, maar leerde wel één heel belangrijk iets van de Japanse opruimgoeroe: Ofwel is iets functioneel, ofwel maakt het je blij. Al de rest moet gaan. Daarom: ga op zoek naar inspiratie, doe research, spaar en verlang. Naar de ultieme blikvanger voor je interieur. Eentje die in het oog springt, en je hart steelt. Zoals dat ene roze lampje waar ik al zo lang naar op zoek was, voor bij dat roze kastje. En die gelijkkleurige bril.

Duurzaamheid, het wordt één van de belangrijkste uitdagingen van de toekomst, met in diezelfde lijn consuminderen. Vooraleer u de schouders ophaalt, of erger nog, al begint te walgen van het woord. Door te minderen, pakt niemand u iets af. Ja, dan knipoog ik naar de politiek. We leven in een wereld vol uitdagingen, maar die hoeven niet negatief te zijn. Integendeel. Uitdagingen voeden de creativiteit. "Wij ontwerpen dingen om het leven leuker te maken", het zijn de gevleugelde woorden van de mannen van Vormen, een jong designcollectief met visionaire ideeën en wilde plannen. Aan hen, en vier andere jonge designers- en kenners, vragen we hoe zij de toekomst van wonen zien. Daar komt duurzaamheid steeds bovendrijven. Maar ook 'ruimte voor verbeelding', 'verlangen' en 'spelen'. Dat eerste is niet toevallig nu al één van de kernwaarden van de Biënnale Interieur 2020 in Kortrijk in oktober. De wereld is al triest genoeg. De plek waar we wonen kan ons maar beter aan het lachen maken. Een paard in de hal, een lichtgevende Spacewalker in de living, een topvondst of een zelfgemaakt kastje. Verderop in het magazine laten vier mensen ons dé blikvanger in hun huis zien. Stuk voor stuk objecten die fluisteren dat een interieur niet altijd tijdloos of strak moet zijn. Het mag knallen, of subtiel prikkelen, speels zijn en reactie uitlokken. De dingen die dat doen koop je niet en masse of elke week. Neen , het zijn de dingen waarnaar je verlangt. Aldus Jessy Van Durme, designer, graficus en bezieler van het interdisciplinair magazine AKT. Ik ben persoonlijk geen fan van Marie Kondo, mijn frigo minutieus verticaal organiseren is er te veel aan, maar leerde wel één heel belangrijk iets van de Japanse opruimgoeroe: Ofwel is iets functioneel, ofwel maakt het je blij. Al de rest moet gaan. Daarom: ga op zoek naar inspiratie, doe research, spaar en verlang. Naar de ultieme blikvanger voor je interieur. Eentje die in het oog springt, en je hart steelt. Zoals dat ene roze lampje waar ik al zo lang naar op zoek was, voor bij dat roze kastje. En die gelijkkleurige bril.