Wandeling met twee gezichten

Onderschrift tag with 10 point dummy text. Onderschrift tag with 10 point dummy text. Onderschrift tag with 10 point dummy text.
Redactie KW

Guido Gezelle in zijn lofdicht over het lieflijke Oost-Vlaamse dorpje Poeke, deelgemeente van Aalter: ‘(…) zeker is ‘t, aleer ik sterve / dat ik nogmaals wederkom!’ (…) De Poekekasteelwandelroute (9 km) verkent het bosrijke kasteelpark. De rand van het park vormt de provinciegrens. In het tweede deel van de wandeling stappen we door het landelijke open landschap rond Poeke.

Het kasteelpark domineert het dorpsgezicht. De Lootse Hoogpoort vormt onze toegangsdeur tot het uitgestrekte kasteelpark van Poeke. We volgen de brede dreven tot aan het witte kasteel dat omzoomd wordt door water. Al in de elfde eeuw stond hier een kasteel. Het huidige in rococostijl dateert van 1875.

“De laatste bewoonster barones Ines Pycke de Peteghem stierf in 1955”, weet Elie Verleysen uit Lotenhulle. Hij komt wekelijks wandelen in het park. “We mochten toen een kijkje komen nemen in het kasteel. Daarna werden in het kasteel vakanties voor minderbedeelde kinderen georganiseerd en nu is het eigendom van de stad Aalter. Binnen is het best mooi.” Het kasteel is enkel toegankelijk met gids.

Onderschrift tag with 8 point dummy text. Onderschrift tag with 8 point dummy text. Onderschrift tag with 8
Onderschrift tag with 8 point dummy text. Onderschrift tag with 8 point dummy text. Onderschrift tag with 8

Verschillende tv-series zoals Parade’s End (BBC), Bossen van Vlaanderen (VRT) en Slot Marsepeinstein (Studio 100) werden hier opgenomen. Het thema van het kasteel is ‘het jaar’. De vier torens verwijzen naar de vier seizoenen, 52 kamers, 365 ramen, vroeger had het kasteelpark twaalf ingangen… Volgens de overlevering had de kasteelheer een man in dienst die ‘s nachts met een stok op het water van de kasteelgracht moest slaan. De rimpels op het water voorkwamen dat de kikkers kwaakten zodat de kasteelheer van zijn nachtrust kon genieten.

Vijf kilometer haag scheren

Naast het kasteel ligt een hondenkennel met bakoven, je verzint het niet. In dit fantasierijke hok uit 1881 hield de kasteelheer zijn jachthonden. Het kleine gebouwtje er links van is een gerestaureerd acetyleenfabriekje. Het hier opgewekte acetyleengas werd vanaf begin twintigste eeuw gebruikt voor de verlichting in het kasteel. In 1923 werd Poeke aangesloten op het elektriciteitsnet en werd het overbodig. De bouwval achter het gebouwtje is de voormalige kelder waar het restproduct, gebluste kalk, werd opgeslagen.

In de Artemeersmolen wordt ambachtelijk meel geproduceerd.
In de Artemeersmolen wordt ambachtelijk meel geproduceerd.

In het kasteel van Poeke werden verschillende tv-series opgenomen

We ontmoeten parkwachter Niek van Durme in het koetshuis van het kasteel. “Het is de geschiedenis die het park zo uniek maakt. We herstellen en behouden zoveel als mogelijk het 18de-eeuwse uitzicht van het park.” Niek is ook deeltijds landbouwer in de zorghoeve van het park. “Samen met mensen uit instellingen, mensen met een werkstraf, jongelui die in een time-out zitten en ga zo maar door verzorg ik het park en het werk op de boerderij. Ik heb veel hulp nodig”, lacht Niek. “We hebben hier vijf kilometer haag te scheren, één kilometer aan buxus en zeven tot acht hectare dreven te onderhouden. Daar zijn we wel even zoet mee. Het fijne is dat die mensen terecht trots zijn op hun werk.”

Naast het kasteel ligt een hondenkennel met bakoven.
Naast het kasteel ligt een hondenkennel met bakoven.

Laatste beroepsmolenaar

De Poekekasteelwandelroute is een wandeling met twee gezichten. Waar we eerst te midden van de bossen zuurstof opnamen, wandelen we in het tweede deel langs betonnen paden door het weidse landschap dat Poeke omzoomt. Noem het een landbouwleerpad. De wind waait hard en er is in geen mijlen een levende ziel te bespeuren. In de iets hoger gelegen Duinenstraat hebben we een goed uitzicht op de verder vlakke omgeving. De Artemeersmolen ligt nog net op grondgebied Poeke en draait op volle toeren. Het is de laatste molen in Oost-Vlaanderen waar de molenaar echt nog zijn inkomsten uit haalt. Hier wordt ambachtelijk meel geproduceerd. Thuisbakkers uit de streek zijn vaste klanten.

Praktisch

Wandeling met twee gezichten

Start en gratis parking: Dorpsplein Poeke.

Afstand: 9 km.

Vlak parcours.

Niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. In het bos kan het wel eens modderig zijn.

Benieuwd naar het kasteelpark of wil je het kasteel bezoeken? Surf dan naar www.aalter.be/poekezomert.

Nog vier wandelingen tegen de grens met West-Vlaanderen

Landschapspark Drongengoed in Maldegem

Wandeling met twee gezichten

Donker bos, natte hooilanden en pas aangelegde heide typeren het landschapspark Drongengoed in Maldegem. Drie bewegwijzerde wandellussen van zo’n 7 km die je ook kan combineren tot een dagtocht verkennen een groot deel van het gebied. Je start best vanaf de historische Drongengoedhoeve (Drongengoedweg 9) in Knesselare.

Nijdige klimmetjes in de Mont-de-l’Enclus

Wandeling met twee gezichten
© CORALIE CARDON

Wie de Schelde in Avelgem oversteekt, komt in Mont-de-l’Enclus in het Pays des Collines. Een mooie wandeling is de ‘Legende van Liedericq’ (5,6 km), genoemd naar de mogelijke stichter van de dorpjes in deze regio. Start aan het Maison des Randonneurs (Enclus du Haut 30A) in Orroir en volg de knooppunten 32 – 30 – 27 – 26 – 28 – 36 – 38 – 42 – 4 – 37 – 32.

De wallen van Sluis

Wandeling met twee gezichten

Op zondag hoor je in het Nederlandse Sluis vooral West-Vlaams praten. Je kan er dan ook heerlijk wandelen. De met gele pijlen bewegwijzerde wandeling ‘De geheimen van Sluis’ (4,4 km) start op de Grote Markt en doet onder andere de wallen aan van de voormalige vestingstad. In het enige belfort van Nederland bevindt zich een stadsmuseum.

In de klei van Frans-Vlaanderen

Wandeling met twee gezichten

Tot de 17de eeuw was Frans-Vlaanderen betwist gebied. Pas toen wist Lodewijk XIV dit Vlaamssprekende gebied bij Frankrijk in te lijven. Je kan er prachtig wandelen en het erfgoed in plaatsen als Kassel en Honzebrouck loont zeker de moeite. Vanaf de kerk van Hondeghem kan je verschillende bewegwijzerde wandelingen volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier