Virtuele aaikes

© © David Hockney
Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Do remember they can’t cancel the spring. Of ‘de lente pakken ze ons niet af’. Het is het meest recente werk van David Hockney, het 82-jarige genie, waarop vier ontluikende narcissen staan afgebeeld.

Het is niet makkelijk om elke morgen uit bed te springen en een vrolijk dansje te doen omdat de lente daar is. Want er zijn geen terrasjes, geen vooruitzichten naar de jaarlijkse afspraak op Pukkelpop, geen The Strokes op Werchter en – ik kan er bijna niet aan denken – geen Gentse Feesten. We proberen er niet te heel veel bij stil te staan. Bij die zomer. Al ziet het ernaar uit dat de maatregelen versoepeld zullen worden, tipsy dansen met duizend man onder de opgaande zon op de Vlasmarkt zal er niet inzitten. Even zagen lucht op. Dat doen we met vrienden ook, collectief in ons virtuele cafeetje. Er is ook niets anders om over te babbelen, want er gebeurt niets. Over alles lijkt een laagje extra emotie gedrapeerd, ruzies flakkeren op, maar ze worden ook bijgelegd. Zonder knuffel achteraf, dat is.

De lente is niet afgelast, ze ziet er alleen een tikkeltje anders uit

Het is meer dan ooit het moment om zorg te dragen voor elkaar. En elkaar te troosten met virtuele aaikes als het even niet gaat. Ik heb chance. Met iedereen rondom me. Met vrienden die me videocallen en merkbaar blij zijn als mijn schermpje openklikt, met zusjes die berichtjes sturen, mijn mamaatje die opgelucht is als het goed met me gaat, collega’s die lachen als ik iets geks doe of zelfs mijn psycholoog die me een berichtje stuurt of alles oké is, omdat ik haar mailtje nog niet beantwoordde. En zelfs met de plantjes op mijn terras, die niet terugpraten, heb ik geluk.

Ik ben dankbaar voor alles wat er wel is, niet permanent kwaad of triest over wat er niet is. Veertig dagen zonder zagen, het werd vorig jaar in het leven geroepen, na alle andere dingen die we veertig dagen niet mochten doen. Zouden we deze toch niet nog eens proberen? Stoppen met zagen. En denken aan dit: de lente is niet afgelast, ze ziet er alleen een tikkeltje anders uit.

Reageren? thalisa.devos@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier