Samuel Van Opdenbosch en Veerle Jacobs, het duo achter het concept Mister Spaghetti, vinden niet dat alleen Italianen weten wat een geslaagd pastagerecht is. Ze schotelen je in hun eerste kookboek 60 nieuwe en eigenzinnige recepten voor - van kerngezond veggie tot knotsgek meaty, maar altijd mét spaghetti. Daarnaast vertellen ze in het boek ook hun eigen verhaal en zetten ze hun visie uiteen, waarbij het familiegevoel een belangrijke rol speelt, ook in hun restaurantketen.
...

Samuel Van Opdenbosch en Veerle Jacobs, het duo achter het concept Mister Spaghetti, vinden niet dat alleen Italianen weten wat een geslaagd pastagerecht is. Ze schotelen je in hun eerste kookboek 60 nieuwe en eigenzinnige recepten voor - van kerngezond veggie tot knotsgek meaty, maar altijd mét spaghetti. Daarnaast vertellen ze in het boek ook hun eigen verhaal en zetten ze hun visie uiteen, waarbij het familiegevoel een belangrijke rol speelt, ook in hun restaurantketen.2 eieren (of alleen de dooiers)peper en zout60 g Parmezaanse kaas, gemalen1 kl knoflookpoeder3 el olijfolie1 teentje knoflook150 g magere gerookte kalkoenspekjes225 g ongekookte volkorenspaghetti160 g doperwtjes (ontdooide diepvrieserwtjes of uit blik)zwarte peperKluts de eieren in een kom en kruid met peper en zout. Doe de gemalen kaas en het knoflookpoeder erbij en klop het geheel op tot een stijf mengsel. Hoe meer Parmezaanse kaas, hoe dikker het mengsel (en hoe minder gezond). Zet het mengsel in de koelkast.Breng intussen een ruime hoeveelheid water met een snufje zout aan de kook voor de pasta.Verhit de olie in een pan en laat de knoflook wat fruiten. Leg de gefruite knoflook even apart, doe opnieuw een scheutje olijfolie in dezelfde pan en bak de kalkoenspekjes tot ze knapperig worden. Laat op het einde nog wat voort garen op een laag vuurtje en doe de gefruite knoflook er opnieuw bij zodat die opwarmt maar niet bakt.Kook de spaghetti, laat de laatste minuut van de kooktijd de erwtjes meekoken. Haal het kaasmengsel uit de koelkast. Zodra de pasta gekookt is, giet je deze af in een vergiet.Doe de spaghetti opnieuw in de kookpot, samen met het kaasmengsel, de doperwtjes en de gebakken kalkoenspekjes met knoflook. Roer het geheel nog eens goed door elkaar. (Let op: zet de pan niet op het vuur, anders krijg je een gebakken ei.)Werk elk bord af met een beetje zwarte peper.Voor de ballen1 ei4 el paneermeel2 teentjes knoflook, geplet700 g kalfs-varkensgehaktpeper1,5 l water1 runderbouillonblokjeVoor de saus60 g bakbotersnufje pepersnufje zout4 el vloeiende bloemsnufje nootmuskaat600 ml kalfsbouillon2 kleine potjes tomatenpuree (70 g)1 bakje champignons1 bussel peterselie, fijngehaktflinke scheut madeiraVoor de ballenKluts de eieren. Doe er het paneermeel en vervolgens de geplette knoflook bij. Voeg dan ook het gehakt toe en kruid met peper.Kneed alles tot een homogene massa en rol de gehaktballen.Breng het water aan de kook samen met het runderbouillonblokje. Kook de ballen tot ze bovendrijven en giet af. Laat ze uitlekken.Voor de sausZet een pan op het vuur en doe er de boter in. Voeg meteen ook peper, zout, bloem en nootmuskaat toe en laat de pan goed heet worden. Roer voortdurend met een garde tot de ingrediënten een massa vormen.Giet er nu heel zachtjes de kalfsbouillon bij en blijf roeren tot je een homogene massa verkrijgt zonder klonters.Doe ook de tomatenpuree erbij en blijf goed roeren. Als de saus te dik is, kan je er nog wat kalfsbouillon bijgieten.Bak de champignons en hou het bakvocht bij.Doe de ballen bij de saus en giet ook het bakvocht van de champignons erin.Voeg ten slotte de gehakte peterselie en een scheut madeira toe.1 ui, fijngesnipperd1 wortel, brunoise2 el olijfolie1 el groentebouillonpoeder20 g Italiaanse kruiden1 blik gepelde tomaten in stukjes300 g capellini, ongekookt3 eieren150 g Parmezaanse kaas, gemalen30 g Italiaanse kruidenboterolijfolie1 zakje rucola16 kerstomaatjesHet recept voor de balletjes is hetzelfde als bij het vorige.Voor de sausStoof de ui en wortel aan in olijfolie. Voeg het groentebouillonpoeder en de Italiaanse kruiden toe en roer goed door. Doe de gepelde tomaten erbij en laat nog een 15-tal minuten inkoken. Mix de saus tot ze mooi glad is.Voor het spaghettibroodBreek de capellini in tweeën en kook gaar zoals aangegeven op de verpakking. Doe de pasta in een kom en voeg er de eieren, Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden bij. Meng goed.Verdeel het mengsel over een bakplaat en dek af met aluminiumfolie. Leg daarop eenzelfde bakplaat en plaats er een gewicht van 5 kg op. Zet een nacht in de koelkast.Haal het spaghettibrood uit de koelkast, snij het in acht gelijke stukken, neem een antikleefpan en bak de stukken mooi goudbruin in een beetje boter en olijfolie.Warm intussen de meatballs en saus op. Halveer de balletjes en verdeel ze op een stuk spaghettibrood. Schep daarover wat saus en leg het volgende stuk spaghettibrood erop. Werk af met rucola en tomaatjes.Dit boek bundelt pastarecepten voor als het al eens wat meer mag zijn dan spaghetti bolognese, al vind je er ook leuke bologneserecepten in. Ook allergeenvrije alternatieven komen aan bod.Alle recepten zijn voor vier personen. Voeg er dus telkens 500 gram ongekookte spaghetti aan toe, behalve wanneer anders wordt vermeld.'Spaghetti', uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 192 blz., 24,99 euro.