Verlof in eigen hof

(foto Arket)
Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Een smeulende barbecue, vers gemaaid gras, zonnecrème, een aanstekelijke zomerhit… het zijn slechts een handvol dingen die ons meteen aan de zomer doen denken. En dat gewoon vanuit onze eigen tuin. Wat dat heerlijke gevoel versterkt? De juiste look.

Als je je een zomerse setting voor de geest haalt, is de kans groot dat je favoriete kledingstuk daar een prominente rol in speelt. Terecht ook, sommige items lijken onlosmakelijk verbonden met de zomer. Een gele maxi-jurk, strooien hoed, een Neubau seventies inspired zonnebril of die handgemaakte tas die je kocht op een marktje in Ibiza. Om maar te zwijgen over die eerste keer dat je weer een mouwloos topje of een open muiltje kan dragen. Het is niet omdat we deze zomer geen verre oorden opzoeken, dat we onszelf al het moois dat de zomermode te bieden heeft moeten ontzeggen. Want zeg nu zelf: een joggingbroek bezit niet dezelfde schreeuw naar de zon als die citrusbikini van Banana Moon.

Het loze vissertje

Sommige kledingstukken dragen we (onterecht) enkel op vakantie. Een shortje dat net iets te kort is om de stad mee in te trekken, een zonnehoed die meer blikken trekt dan een bikini op een naaktstrand of statement prints die gemaakt lijken te zijn om erin rond te paraderen in Monaco. Haal dat vakantiegevoel naar je hoogsteigen tuin door net die stuks te dragen die je anders enkel voor toeristische trekpleisters bewaart. In 2020 zijn de hotpants korter dan ooit. Zelfs luxemerken als Hermès en Chanel stuurden hun modellen in minishort de catwalk op. Verlaat je alsnog de vertrouwde omgeving van je tuin, dan kan je nog altijd kiezen voor de Chanel-combinatie met een lange trenchcoat. Deze zomer staat kledij meer in het teken van je stemming dan je daadwerkelijke bestemming. Het Catalaanse breigoedmerk Bielo toont het goede voorbeeld met een gebreide ode aan zee en natuur. Motief en print worden in zijn zomercollectie verweven in een hommage aan de Haenyeo, een groep Zuid-Koreaanse vrouwen die zonder apparatuur diepzeeduiken en overleven van de visvangst. Niet dat we meteen het loze vissertje willen uithangen, maar zo’n semitransparant vissershoedje is wel exact wat we nodig hebben om onze porseleinen huid te beschermen tegen de zon. Nog een merk dat inzit met ons teergevoelige huidje is Lacoste. Je polokraag rechtzetten doe je niet enkel om te tonen dat je van ‘goede komaf’ bent. Tennisspeler René Lacoste ontwierp het poloshirt mét stijve kraag opdat zijn nek niet zou verbranden. Ook deze zomer brengt Lacoste een collectie uit waarvoor de term ‘preppy chic’ lijkt uitgevonden te zijn. Hoezo bezit kleding geen superkracht? Nestel je in je terrasstoel, zet je kraagje omhoog en je wordt zo gekatapulteerd naar een strandbar in Knokke Le Zoute, quoi.

Bloemenweelde

De jaren zeventig blijken een grote bron van inspiratie te zijn voor heel wat zomercollecties. Prints lijken gekopieerd te zijn van je grootmoeders funky behangpapier, de seventies kraagjes zijn terug van weggeweest en ook crochet maakt een comeback. In de collectie van Fendi zien we moderne strakke rokken en getailleerde shirts van crochet, terwijl Isabel Marant voor een meer vintage interpretatie gaat met nonchalante crochet tops en speelse motiefjes. Ook wie fan is van frivole bloemenprints vindt zijn gading in de zomercollecties van Arket. Bloemenjurken zijn als streepjesprints: foute combinaties zijn zo goed als onmogelijk. Niets dat je dus tegenhoudt om een maxi-jurk te combineren met een paar rubberen laarzen om – festivalgewijs – een pintje achterover te kappen in je tuin. Of je gazon te voorzien van een ware bloemenweelde. Wie groene vingers heeft – of gewoon van DIY houdt – kan zich helemaal onderdompelen in de jaren zeventig en zelf een bijhorende bloemenkrans bijeenrijgen. Bloemstylist Loes Van Look sloeg de handen in elkaar met het Belgische kledingmerk LolaLiza om de fleurige bloemenjurken te voorzien van matching accessoires. De zomer van ’69 staat erom bekend legendarisch geweest te zijn. Met de focus op peace, love en de juiste kledingcombinaties maken we de zomer van 2020 minstens even memorabel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier