Van comfortfood tot katerkost

Nancy Boerjan

En dan is het zover: je gaat voor het eerst op kot! En wil voortaan je eigen potje koken. Of je zit al een tijdje op kot maar bent de pizza’s, pita’s en frieten ondertussen wat beu. De oplossing rolde zopas van de persen: het Studentenkookboek.

Het Studentenkookboek leert je hoe een eenvoudige, snelle hap, een gezonde wok of een budgetvriendelijke, zelfbereide magnetronmaaltijd klaar te maken. Of je nu een feestje wilt bouwen of indruk wilt maken op je vriend of vriendin. Voor als je op het eind van de week krap bij kas zit, of vrijdagmiddag nog een kater hebt van de avond ervoor. Eenvoudig betekent hier bovendien niet ‘veel van hetzelfde’. Je vindt er zowel Italiaanse gerechten, wereldrecepten, brainfood, partykost en heerlijke dessertjes in.

Katerkebab

Dit heb je nodig voor 4 broodjes:

400 g malse biefstuk of kipfilet

4 pitabroodjes of 1 tot 2 grote, platte, Turkse broden

enkele blaadjes sla

1 komkommer

1 tomaat

1 rode ui

1 eetlepel olie of boter

peper en zout

Voor de knoflooksaus:

4 teentjes knoflook

10 eetlepels mayonaise

cayennepeper

peper en zout

Zo maak je het:

Pel de knoflookteentjes voor de knoflooksaus en snijd ze zo fijn mogelijk of gebruik een knoflookpers. Rauwe knoflook is erg sterk, dus je wil niet echt op een half teentje bijten.

Doe de mayonaise in een kommetje, meng met de gesnipperde knoflook of pers de knoflook erover uit en roer goed. Kruid met cayennepeper, peper en zout.

Was de sla en dep droog. Snijd de sla in reepjes. Was de komkommer, snijd de uiteinden eraf en snijd in plakjes. Was de tomaat, snijd de harde kern eruit en snijd in partjes. Pel de ui en snijd in ringen. Doe de ringen in tweeën.

Snijd de biefstuk of kipfilet in reepjes en kruid ze met peper en zout.

Doe de olie of boter in een pan en zet op een hoog vuur.

Doe de biefstuk of kip in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin (voor de biefstuk is dat ongeveer 2 minuten per kant, voor de kipfilet ongeveer 4 minuten per kant).

Neem een pitabroodje en snijd er een stukje af. Trek het broodje een beetje open.

Doe wat sla, tomaat, ui en komkommer in het broodje.

Schep er wat reepjes biefstuk of kip op.

Doe er ten slotte nog een flinke schep knoflooksaus op.

Groenteomelet

Van comfortfood tot katerkost

Dit heb je nodig voor een eenpersoonsomelet:

2 eieren

1 eetlepel melk

1/2 ui

1 kleine tomaat

4 champignons

olie

peper en zout

Zo maak je het:

Goed begonnen is half gewonnen. Als je je blokdag start met deze stevige groenteomelet met volkorenbrood, dan heb je al een goede portie eiwitten, koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen binnen en krijg je niet zo gauw weer honger. En het smaakt nog ook!

Pel de ui en snipper hem fijn. Pel en ontpit de tomaat en snijd ze in blokjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in schijfjes.

Verwarm wat olie in een pan op een laag vuur. Voeg de groenten toe en laat enkele minuten stoven. Kruid met peper en zout.

Breek de eieren in een kopje en klop ze los met een scheutje melk. Kruid met peper en zout.

Giet de eieren over de groenten en laat stollen.

Macaroni met kaassaus

Van comfortfood tot katerkost

Dit heb je nodig voor 2 porties:

250 g macaroni (elleboogjes)

50 g boter

50 g bloem

5 dl melk

150 g gemalen kaas (gruyère, emmentaler…)

citroensap

nootmuskaat

peper en zout

Zo maak je het:

Breng een grote kookpot gezouten water aan de kook en kook de macaroni beetgaar (kijk op de verpakking en als je echt zeker wil zijn, proef dan even). Maak ondertussen de kaassaus en zorg dat niemand anders op kot het vuur nodig heeft.

Doe de boter in een kookpot en zet die op een matig vuur. Wacht tot de boter begint te bubbelen. Neem nu je klopper. Voeg de bloem toe en roer ongeveer 3 minuten met je klopper tot de boter volledig is opgenomen door de bloem.

Voeg de melk beetje bij beetje toe en roer de saus telkens goed glad. Beter een belachelijk beetje melk dan te veel, want anders krijg je klonters. En hoe je ook roert, het is heel moeilijk om je saus dan nog glad te krijgen. Als je alle melk toegevoegd hebt, wacht je tot de saus kookt.

Zet het vuur nu laag en laat nog 3 minuten sudderen. Zet het vuur uit en voeg de kaas bij beetjes toe. Roer elke keer tot de kaas gesmolten is.

Breng op smaak met citroensap, nootmuskaat, peper en zout. Proef en kruid eventueel nog wat bij.

Giet de macaroni af in een vergiet en laat even uitlekken. Schep de macaroni door de saus en dien op.

Studentenkookboek

Van comfortfood tot katerkost

Heel wat jongeren vinden de recepten in kookboeken te moeilijk uitgelegd. Of ze vinden de ingrediënten die erin gebruikt worden niet terug. Dit kookboek houdt daar rekening mee en legt alles duidelijk uit, met veel tips voor een beginnende kok. Hoe pel je tomaten? Hoe maak je champignons schoon? Hoe leer je variëren?

‘Studentenkookboek’, Uitgeverij Manteau, 160 blz., 19,99 euro.