Uitgetest: nieuw haar uit een flesje

Onze Man met de flesjes waar het allemaal om draait. © Olaf Verhaeghe
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Ben je kalend, dan hoef je niet per se naar Turkije te gaan om opnieuw een weelderige haardos te hebben. Je kan ook gewoon een haargroeimiddel proberen. Of dat beweren toch verschillende producenten. Onze Man testte een van die producten uit en zag zijn haar groeien, al bleef de verhoopte exponentiële haargroei toch uit. Al kan dat vooral aan Onze Man liggen.

Los van het feit dat mijn omgeving er haar plezier in vindt om me te plagen met mijn uitdunnende haar, heb ik geen probleem met ouder worden. Ik mag er dan recent 32 geworden zijn, ik doe nog altijd dezelfde dingen als was ik 18. Met dat verschil dat ik iets langer moet recupereren. Toen de vraag kwam om een haargroeimiddel uit te testen, was ik aanvankelijk niet echt happig. Ik ben van mening dat iedere leeftijd zijn charme heeft. Dat je dan op een bepaald moment wat haar verliest en hier en daar zelfs grijze haren begint te ontwaren hoort er gewoon bij.

Maar ik sta ook open voor een uitdaging en was dan ook eens benieuwd of zo’n wondermiddel echt zou bestaan. Samen met het testpakket kregen we een aantal voor-en-nafoto’s van de uitvinder en die kon duidelijk pronken met een iets vollere haardos. Wie weet zou dat bij mij ook lukken?! Je moet weten dat ik ooit, de dieren spraken vermoedelijk nog, een flinke blonde krullenbol had. En die stond mij echt niet slecht.

Hét alternatief

De naam van dat revolutionaire product? Nannic! Een nieuw ‘anti-age-concept’ ontwikkeld door René Nagels, dat je bestaande haren er niet alleen gezonder en voller doet uitzien, maar ook haarfollikels die al een tijdje (tot 10 jaar) niet meer willen meewerken, opnieuw tot leven wekt waardoor er opnieuw haar zal groeien op plekken waar het verdwenen leek. Volgens de verkopers is het product het enige werkende alternatief voor een haartransplantatie.

Die krullenbol van vroeger zal wel niet meer voor dit leven zijn

Hoe revolutionair het middel ook moge zijn, gelijk welk product dagelijks tot twee keer toe inmasseren doe ik niet zomaar. Dus ging ik eerst richting mijn kapster, die om de vijf tot zes weken het resterende deel van mijn ooit zo weelderige haardos bijknipt. Haar advies na het bekijken van het basispakket: “Baat het niet, dan schaadt het niet.” Gezien we niet staan te springen om richting Turkije te trekken voor een schijnbaar pijnlijke behandeling, leek het me alles bij elkaar toch wel de moeite om het product uit te proberen. Bovendien zou het ‘experiment’ slechts enkele maanden duren, gegarandeerd resultaat.

Welriekende producten

Met een basispakket in handen ben ik op zaterdag 6 juli aan de uitdaging begonnen. Het enige wat ik moest doen was ‘s ochtends en ‘s avonds mijn hoofdhuid insmeren met de Day Care en de Night Care. Zoals de naam doet vermoeden was de Day Care voor ‘s morgens en de Night Care voor ‘s avonds voor het slapen gaan. Op een enkele avond na heb ik mij trouw aan mijn wrijfplicht gehouden. Het goedje voor ‘s ochtends rook bovendien niet slecht, wat ook wel meegenomen was. De Night Care had een eerder chemische geur, maar die was niet storend. Daarnaast kon je nog een conditioner en shampoo gebruiken, maar die waren van minder belang. De behandeling was erg makkelijk en nam weinig tijd in beslag. Een serieus pluspunt voor mij.

De voor-foto, met duidelijk kalend kruintje.
De voor-foto, met duidelijk kalend kruintje.

Omdat ik stiekem hoopte ooit weer op te staan met een krullenbol heb ik bewust slechts enkele mensen verteld over mijn haargroeiplannen. Vooral ook om te weten of de mensen er spontaan iets over zouden zeggen, dat zou het beste bewijs zijn dat het product werkt. De eerste weken zou er sowieso nog niets te zien zijn. Het product herstelt eerst de haarzakjes om vervolgens tot meer haargroei te komen.

Op geregelde tijdstippen werden er foto’s genomen om een tussenstand op te maken. Een professionele en vooral toevallige jury nam die dan onder de loep om eventueel het verschil te zien. Uiteindelijk bleek er na enkele maanden wel degelijk een verschil te zijn. Niet dat mijn haar plots weelderig begon te groeien, maar er was wel enige beterschap te zien.

Thomas na vijf maanden en twee flesjes Day Care en Night Care: de kruin is iets behaarder, maar van de verhoopte krullenbol is geen sprake.
Thomas na vijf maanden en twee flesjes Day Care en Night Care: de kruin is iets behaarder, maar van de verhoopte krullenbol is geen sprake.

Vooral de kruin van mijn hoofd begon er plots een stuk behaarder uit te zien. Toch in vergelijking met het kalende kroontje dat er zich aan het ontwikkelen was en dat is op vandaag nog altijd het geval. Die beoogde krullenbol zal wel niet meer voor dit leven zijn, maar het is fijn om te zien dat het haar er toch opnieuw iets meer groeit. Dat het product zijn werking heeft, daar ben ik van overtuigd, maar het hangt eerder van persoon tot persoon af. Bij mij bleef het resultaat eerder beperkt tot een snellere haargroei op de plaatsen waar er nog haar stond en iets meer haar op de kalende plekken.

Weg kam

Zowel van de Day als Night Care heb ik twee flesjes gekregen om uit te testen. Ondertussen ben ik aan het laatste beetje van die tweede fles toe en omdat ik geloof in de helende werking zal ik trouw blijven wrijven, maar daarna is het afgelopen. Het haargroeimiddel helpt, maar onvoldoende om er om de zoveel maanden tientallen euro’s (een pakketje kost 89,95 euro, daar deed Onze Man meer dan twee maanden mee, red.) aan te spenderen. Mocht de extra haargroei spontaan opgemerkt zijn door buitenstaanders, dan zou ik er misschien wel mee doorgegaan zijn, maar nu is dat helaas niet zo. Bovendien ben en blijf ik tevreden met mijn kapsel. Flink kort, dan hangt het tenminste niet voor mijn ogen! Nu enkel nog die kam schrappen die ik te voorbarig op mijn eindejaarswenslijstje gezet had!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier