Tropische vibes met de bananenplant

© GF
Gillian Lowyck

De banaan is een van de meest bekende fruitsoorten ter wereld, maar wist je dat je een bananenplant ook perfect als kamerplant kan houden? Niet de allermakkelijkste kamerplant, maar wel eentje die echt meteen voor een junglegevoel zorgt!

Bananenplanten doen mij altijd denken aan gigantische serres – daar vind je meestal wel een erg fors exemplaar van deze tropische plant. De grote bladeren die tegen het raam van zo’n serre groeien zijn echt schitterend, vind ik. Reden genoeg om dat op kleinere schaal na te bootsen!

De banaan is een van de oudste fruitrassen ter wereld – er is bewijs van dat de vrucht al in de zesde eeuw voor Christus gegeten werd – maar het is pas sinds de Victoriaanse tijd dat de plant aan populariteit won als kamerplant.

(Lees verder onder de foto)

Tropische vibes met de bananenplant
© Gillian Lowyck

Er bestaan tal van soorten bananenplanten – of Musa – waarvan Cavendish economisch gezien de belangrijkste is. De kans is groot dat de banaan die je meeneemt naar het werk als vieruurtje een Cavendish is!

Snelle groeier

De bananenplanten die je doorgaans in het tuincentrum kan vinden en die geschikt zijn als kamerplant, zijn meestal dwergvarianten. Hoewel die planten een miniversie zijn van een echte bananenplant, kunnen ze in huis toch ook behoorlijk snel groeien. De bladeren zijn erg groot en weelderig; in de tropen zijn er dan ook veel toepassingen voor zoals ze gebruiken als dakbedekking of er bananenbier of bananenwijn van maken.

(Lees verder onder de foto)

Tropische vibes met de bananenplant
© Gillian Lowyck

Het belangrijkste om in het achterhoofd te houden bij de verzorging van een bananenplant is van waar de plant afkomstig is: de tropen. In alle landen rond de evenaar groeien bananenplanten, wat betekent dat de plant dus ook het gelukkigst is in een vochtige en warme omgeving. Niet altijd evident in onze droge huiskamers… In de zomer kan de plant overigens naar buiten. Je kan ze zelfs in de tuin planten, zolang je ze maar weer binnenhaalt wanneer het koud begint te worden.

En wie er stiekem op hoopte, moet ik helaas teleurstellen: bananen zullen er niet snel groeien aan jouw exemplaar!

Verzorging

Water: Véél water! De bananenplant is dorstig – dat komt door het grote bladoppervlak waardoor water sneller verdampt en kan niet goed tegen droogte. Let er wel op dat je niet té veel water geeft. Zorg altijd voor een goede drainage en maak dat er geen water in het schoteltje blijft staan. Natte voeten, daar houdt niemand van.

Licht: Hoe meer licht, hoe beter. Maar let wel op met fel zonlicht; daar kunnen de bladeren door verbranden. De plant af en toe draaien zorgt ervoor dat alle kanten genoeg licht krijgen.

Luchtvochtigheid: Hoog! De banaan is een tropische plant en die houdt van een hoge luchtvochtigheid. Af en toe besproeien of schaaltjes water rond zetten, dus. Tropische planten dicht bij elkaar zetten kan ook helpen.

Tips en tricks

Je bananenplant vermeerderen is gemakkelijk: gewoon wachten tot een klein plantje in de pot groeit. Bij het verpotten van je grote plant kun je het stekje er dan uithalen en in een nieuw potje steken.

De stam van je bananenplant is eigenlijk geen stam, maar een heleboel oude bladeren die uit een wortelstok groeien.

De bladeren zijn fragiel en raken snel beschadigd. Je laat je bananenplant dus het best met rust. Zorg ook voor een rustig plekje, uit de tocht. Let ook op dat de temperatuur niet onder de 15 °C gaat.

De plant is gevoelig voor blad- en schildluizen en spintmijt bij een lage luchtvochtigheid.

Het is perfect normaal dat de onderste bladeren na verloop van tijd afsterven en afvallen.