Trend: ondergoed wordt bovengoed

Bella Hadid gehuld in vuurrode veren op de catwalk voor Oscar De La Renta in de herfst-wintercollectie voor 2020-2021 © Getty
Redactie KW

Lingerie heeft al vaker deel uitgemaakt van modetrends. Zo denken we spontaan aan Madonna’s poederroze bustier van Jean-Paul Gaultier tijdens haar iconische Blond Ambition-tournee. In de huidige zomercollectie duikt nachtkleding op als nooit tevoren. Onder een kledingstuk of gewoon als outfit op zich: ondergoed kwam in haast elke SS20-show piepen. Ook high end designers als Loewe, Alexander Wang, Givenchy en Stella McCartney sprongen op de trend. McCartney liet haar modellen sieren in lange jurken die leken gereserveerd te zijn voor de slaapkamer. Bij Loewe zagen we veel transparante stoffen en volgens Mugler mogen we voortaan zelfs de straat op in onze nylonkousen, in plaats van een broek. Zij het wel onder een oversized blazer. Hoewel die combinatie voor velen misschien net iets te ver gaat, is het nochtans niet moeilijk om deze trend te omarmen zonder eruit te zien als een wandelend reclamebord voor Hunkemöller.

De gratie van de juiste combinatie

Van een subtiel kanten biesje tot een kokerrok met zijden bralette, komende zomer ga je zo bloot als je wil. Om het geheel toch klassevol te houden, combineer je de lingerie-geïnspireerde stuks wel het best met items die niet gezien kunnen worden als nachtkledij. Om duidelijk te maken dat je niet gewoon uit bed bent gerold, draag je een zijden pyjamatop overdag dus het best op een high waisted jeansbroek met een paar zomerse muiltjes. Voor een meer uitdagende look ruil je de jeans ‘s avonds in voor een lederen kokerrok. Slipdresses (oftewel: satijnen jurkjes met spaghettibandjes) zijn al een langere tijd niet meer weg te denken uit onze garderobe. Dit seizoen zien we alsmaar meer modellen met kant waardoor het nog meer lijkt alsof je op stap bent in je negligé. Maar in combinatie met chunky sneakers of stoere boots, enkele fijne juwelen en een jeansjasje of blazer zal niemand denken dat je voor het slapengaan besliste om nog snel even naar de nachtwinkel te gaan. Vind je die outfit toch net iets te bloot om overdag mee buiten te komen? Draag er dan een aansluitend wit T-shirt onder voor een look waarin je zowel kuisheid als sexappeal uitstraalt.

Een satijnen rode jurk geeft onmiddellijk de juiste lingerievibe en oogt altijd chique. Vila doet het goed.
Een satijnen rode jurk geeft onmiddellijk de juiste lingerievibe en oogt altijd chique. Vila doet het goed.

De liefde voor lingerie laat zich dit seizoen overigens niet beperken tot satijnen jurken. Ook het korset kent een terugkeer, zij het wel in een mindere restrictieve versie die we bovendien niet onder, maar bóven onze kleding dragen. Bij de keuze van een korset hou je er het best rekening mee dat het net boven je heupen eindigt. Een korset dat op of net onder je heupen stopt, zal je juist breder doen lijken. Ook kimono’s duiken alsmaar vaker op in het straatbeeld. Het geheim achter de nightwear-trend is het gevoel dat nachtkleding jou geeft, en niet zozeer hoeveel huid je effectief toont. Niemand die bijvoorbeeld weet dat die doorzichtige top met lange mouwen die je zomerjurkje net dat tikkeltje specialer maakt eigenlijk een ongelofelijke sexy body is van het Belgische merk La Fille d’O. Ontwerpster Murielle Scherre maakt al langer duidelijk dat lingerie gezien mag – neen, móét worden. Zo zijn er heel wat stuks in haar collectie die je zowel als lingerie als zwemkledij kan dragen. Handig wanneer zwoele zomerse temperaturen je uitdagen om een duik in de plaatselijke fontein te nemen.

Rode oortjes

Geen enkele kleur die de lust zo opwekt als rood. Zo springt een simpele rode slipdress nóg meer in het oog dan een zwarte versie met kanten boord én split. Wil jij je sexy kant graag in de verf zetten, maar is het tonen van je ondergoed toch nog een brug te ver? Combineer dan een simpele jeans en nude top met bijvoorbeeld een rode kimono, zoals de gebloemde versie van Intimissimi. Een studie door de Universiteit van Rochester bevestigde nogmaals dat de kleur rood onlosmakelijk gekoppeld wordt aan seksuele aantrekking. Maar wat bleek nog beter tot de verbeelding te spreken dan een volledige rode outfit? Een subtiel detail in de lustopwekkende kleur: van een fijn (beha)bandje tot roodgelakte teennagels of een felgekleurde zonnebril. Hoe subtiel het ook mag zijn, zou de kleur nog altijd werken als een rode lap op een stier. Het verbaast dus niet dat het Pantone Color Institute de kleur Flame Scarlet opgaf als een van dé modekleuren van de New Yorkse Fashion Week. De knalrode kleur die vertrouwen en vastberadenheid uitstraalt – was te zien op de catwalk van onder andere Boss, Valentino en Vivetta.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier