Tournée Minérale

Wim Lybaert
Wim Lybaert Moestuinier

Televisiemaker, moestuinier en Bruggeling Wim Lybaert laat zich inspireren door mensen die zijn hart verwarmen, momenten die hij nooit wil vergeten en het goeie West-Vlaamse leven.

Heel minutieus snij ik het metalen omhulsel van de fles, ik positioneer de kurkentrekker mooi in het midden van de kurk en draai de metalen schroef er zorgvuldig in. Net diep genoeg zodat ik niet moet bijdraaien en niet te diep zodat de onderkant van de kurk niet doorboord is. Heel voorzichtig duw ik de twee armen van de kurkentrekker naar beneden en trek de kurk met een doffe plof in één keer uit de fles. Plechtig glijdt de wijn in de decanteerkan. Tijdens het ingieten kronkelen de heerlijke kruidige geuren in mijn neus. Dit gaat smaken! Het is er misschien een beetje over om deze fles nu open te trekken, laat ons zeggen dat het meer is dan een spaghettiwijntje… Maar ‘t is de laatste, dus dan mag een mens al eens zot doen.

Mijn vrouw zet de kom dampende pasta op tafel en ziet me zitten met mijn gedecanteerde fles wijn. Ze rolt met haar ogen. “Alsjeblieft, doe niet zo dramatisch, het is maar 28 dagen! Bovendien heb je zelf gezegd dat je weer wil meedoen dit jaar! Stop met trunten!” Natuurlijk heeft ze gelijk en gaat het deugd doen. Ik zal me beter voelen, beter slapen, meer energie hebben en wie weet vermager ik er zowaar van! En toch is het een hele klik die ik moet maken, ik moet mezelf echt forceren en dat doe ik niet graag…

Denk niet dat ik geen maand zonder alcohol kan. Maar nu het zover is, besef ik hoe gezellig het is om in het weekend een aperitiefje uit te schenken of na een drukke werkweek op vrijdagavond een lekkere fles wijn open te trekken. Of op de wilde boef met mijn maten in de pintjes te vliegen. Meestal beslis ik ergens tussen kerst en Nieuw om deel te nemen aan Tournée Minérale. Dat is een periode van overdaad en dan heb ik echt behoefte aan soberheid. Maar met de sobere periode voor de deur, lijkt die overdaad opeens niet zo erg meer. Dat overkomt me wel vaker. Als het winter is bijvoorbeeld, verlang ik naar de zomer en als ik loop te zweten, hunker ik naar warme gebreide pulls en knetterend haardvuur. Als ik aan het strand lig, lijkt een bergvakantie me opeens zo leuk en tijdens een stevige trektocht lijkt me niets aanlokkelijker dan een ligzetel aan een zwembad of een strand. Moeilijk als het gras altijd groener lijkt aan de andere kant!

Maar nu even niet. Heel zuinig geniet ik van deze fles alsof het mijn allerlaatste ooit is. Daarna gaat de stop er 28 dagen op en als ik heel eerlijk ben, zal het allemaal wel meevallen. Dus aan iedereen die meedoet aan Tournée Minérale: santé en aan iedereen die niet meedoet, ook santé!

(Foto Flickr)