Tips van Stephanie om om te gaan met kinderen die zich vervelen

© KD
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Geen boeiender ras dan het West-Vlaamse, vindt ook Stephanie Coorevits. De schrijfster, psychologe en televisiemaakster laat zich graag inspireren door de West-Vlamingen en hun gewoontes.

Dit is de laatste column voor de zomerstop. Hierna gaat deze bijlage vijf weken met vakantie. Let wel: deze bijlage. Deze columniste helaas niet. Een lange zomervakantie is nog slechts een utopie. Deze zomer moet ik het stellen met twee weekendjes naar het buitenland en een drie dagen durend festival in Limburg waar ik ongetwijfeld nog vermoeider van terug zal komen dan ik nu al ben (je merkt het, zelfmedelijden is mij niet vreemd!)…

Ik mag dan wel dromen van heelder maanden niksdoen, voor veel ouders is zo’n eindeloze zomer een en al kommer en kwel, want wie gaat de kinderen al die tijd entertainen? Kinderen zijn verwende nesten. Dat is gewoon zo. Geen haar op mijn halfbejaarde hoofd dat er nu nog aan zou denken om tegen mijn moeder te zagen dat ‘ik me zoooo verveee-heeeeel’ tijdens een twee maanden durende sabbat. Maar die kleine fuckers doen dat dus wel.

Ik mag dan wel dromen van heelder maanden niksdoen, voor veel ouders is zo’n eindeloze zomer een en al kommer en kwel

Hoe om te gaan met kinderen die zich vervelen? Geen nood, je kinderloze columniste snelt je graag te hulp met volgende praktische tips.

1. Laat je kind gerust. Verveling zet aan tot creativiteit. Toen wij ons vroeger verveelden, zei mijn moeder: ‘Geen probleem, doe maar de afwas’. Vijf minuten later zaten drie blonde hoofdjes samen gebogen over een stapel papier die we in frieten sneden om ‘frietkot’ te spelen.

2. Kinderen hebben geen hoogtechnologisch, peperduur speelgoed nodig om zich te amuseren. Mijn broer had 20 vierkante meter speelgoed ter beschikking maar hield zich liever uren bezig op de oprit met steentjes in zijn neus duwen.

3. Haal nog een kind in huis. Misschien niet zelfgemaakt, want dat is een langetermijnplan, maar een volgroeid kind van een ander. Geen groter cadeau dan een speelkameraadje. Tenzij ze elkaar niet kunnen uitstaan en ze elkaar de kop inslaan. Maar dat lost het probleem ook ergens weer op.

4. Besef: kinderen zijn zoals labradors. Geef ze een opdracht en ze vragen om meer. Mijn moeder liet ons uren zoeken naar ‘feeën’ in de tuin omdat ze ervan overtuigd was dat ze een paar vleugels had gespot. Indien je kinderen niet achterlijk zijn, kan je ze ook gewoon klusjes laten opknappen.

5. Drink. Alles wordt aangenamer wanneer je een glas rosé binnen hebt, inclusief jijzelf.

Zo, graag gedaan! Fijne vakantie en tot in augustus!