'Tijdverdrijf'. In Van Dale wordt het omschreven als 'ontspanning'. Ik heb het altijd een ronduit irritant woord gevonden. Waarom zou je de tijd willen verdrijven? Als er één ding is wat we altijd collectief te weinig hebben, is het tijd. En naarmate je ouder wordt, gaat het alleen maar sneller. Dat zei mijn opaatje toch altijd. Tijd is een van de belangrijkste luxes geworden in ons leven. Oké, dat kasteel en die Bentley voor de deur zouden ook fijn zijn. Maar elke dag een aantal uur extra zou mijn levenskwaliteit pas echt verbeteren. Een paar uur extra slapen, werken, lezen, sporten, denken, doorbrengen met mensen die ik graag zie, of ronduit niets doen. Al kan ik dat laatste verschrikkelijk slecht.

"Tijdverdrijf deed me vroeger vooral denken aan gezelschapsspelletjes. Iets waar ik een hartgrondige hekel aan heb."

Vandaag zijn de dingen anders. Tijdverdrijf deed me vroeger vooral denken aan gezelschapsspelletjes. Iets waar ik een hartgrondige hekel aan heb. Vandaag klinken ze bijna aanlokkelijk. Want we zitten weer thuis. Met zeeën van tijd. Maar blij word ik er niet van. Ik maak graag lijstjes. Allerhande lijstjes om alle dingen die ik wil doen te ordenen. Dat ze nooit allemaal gedaan raken, is bijzaak. Dromen van allerhande projectjes is een groot deel van het plezier. Ook deze week heb ik lijstjes gemaakt. Om alle tijd te vullen die plots vrijkomt door deze lockdown light en die ik met mezelf zal moeten doorbrengen. Tijd met en voor jezelf is vooral een luxe wanneer je de overige uren met anderen kan spenderen en wanneer je er te weinig van hebt. De extra tijd waar velen zo hard naar verlangen, dat andere vreselijke woord 'me-time', is plots geen aanlokkelijke zee meer, maar een donkere brij van onoverkomelijkheid.

Net zoals in maart, zijn weer veel mensen alleen. Wanneer velen toen nog blij werden van hun lijstjes, is er vandaag de uitzichtloosheid. Het gonst op sociale media van de berichten over mensen die het moeilijk hebben. Die geen uitweg meer zien. Zorg voor elkaar en jezelf. Vul anderen hun tijd met een virtuele babbel of een berichtje dat je aan hen denkt. En die van jezelf met eens goed vloeken. Fuck corona. Dat helpt. Een beetje.

'Tijdverdrijf'. In Van Dale wordt het omschreven als 'ontspanning'. Ik heb het altijd een ronduit irritant woord gevonden. Waarom zou je de tijd willen verdrijven? Als er één ding is wat we altijd collectief te weinig hebben, is het tijd. En naarmate je ouder wordt, gaat het alleen maar sneller. Dat zei mijn opaatje toch altijd. Tijd is een van de belangrijkste luxes geworden in ons leven. Oké, dat kasteel en die Bentley voor de deur zouden ook fijn zijn. Maar elke dag een aantal uur extra zou mijn levenskwaliteit pas echt verbeteren. Een paar uur extra slapen, werken, lezen, sporten, denken, doorbrengen met mensen die ik graag zie, of ronduit niets doen. Al kan ik dat laatste verschrikkelijk slecht."Tijdverdrijf deed me vroeger vooral denken aan gezelschapsspelletjes. Iets waar ik een hartgrondige hekel aan heb."Vandaag zijn de dingen anders. Tijdverdrijf deed me vroeger vooral denken aan gezelschapsspelletjes. Iets waar ik een hartgrondige hekel aan heb. Vandaag klinken ze bijna aanlokkelijk. Want we zitten weer thuis. Met zeeën van tijd. Maar blij word ik er niet van. Ik maak graag lijstjes. Allerhande lijstjes om alle dingen die ik wil doen te ordenen. Dat ze nooit allemaal gedaan raken, is bijzaak. Dromen van allerhande projectjes is een groot deel van het plezier. Ook deze week heb ik lijstjes gemaakt. Om alle tijd te vullen die plots vrijkomt door deze lockdown light en die ik met mezelf zal moeten doorbrengen. Tijd met en voor jezelf is vooral een luxe wanneer je de overige uren met anderen kan spenderen en wanneer je er te weinig van hebt. De extra tijd waar velen zo hard naar verlangen, dat andere vreselijke woord 'me-time', is plots geen aanlokkelijke zee meer, maar een donkere brij van onoverkomelijkheid.Net zoals in maart, zijn weer veel mensen alleen. Wanneer velen toen nog blij werden van hun lijstjes, is er vandaag de uitzichtloosheid. Het gonst op sociale media van de berichten over mensen die het moeilijk hebben. Die geen uitweg meer zien. Zorg voor elkaar en jezelf. Vul anderen hun tijd met een virtuele babbel of een berichtje dat je aan hen denkt. En die van jezelf met eens goed vloeken. Fuck corona. Dat helpt. Een beetje.