Stephanie: “We doen het allemaal, mensjes-kijken”

© KD
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Geen boeiender ras dan het West-Vlaamse, vindt ook Stephanie Coorevits. De schrijfster, psychologe en televisiemaakster laat zich graag inspireren door de West-Vlamingen en hun gewoontes.

Mensen kijken heel graag naar andere mensen. Dat zie je het best van al wanneer het terrasjesweer is. Dan ga je niet tegenover je gezelschap zitten, maar wel ernaast. Zodat je ziet wat de ander ziet en je stiekem verhalen kan verzinnen over de mensen die voorbijwandelen. “Zij is een advocate, dat merk je direct aan haar pak en dure-maar-serieuze-handtas.” “Hij is duidelijk bezig aan een geheim afspraakje met zijn minnares, want hij kijkt de hele tijd gejaagd om zich heen.” “Zij zijn op een eerste Tinderdate en afgaand op haar uitdrukking heeft hij duidelijk over zijn foto gelogen.”

We doen het allemaal, mensjes-kijken. Maar wat wij, West-Vlamingen, nooit zullen doen is staren. Meer zelfs: de essentie van beleefdheid is het nagenoeg negeren van iedereen rondom ons. De integrale cast van Lord of the Rings, inclusief elfjes en orks, mag vanavond mijn stamcafé binnen komen wandelen, de kans is groot dat ik slechts een enkele wenkbrauw zal fronsen en mij vervolgens opnieuw zal concentreren op mijn pintje.

Wat wij, West-Vlamingen, nooit zullen doen is staren

Voor de extreme introverten, de andersvaliden en de scheefpoepers onder ons is dat een uitstekende zaak. Maar het betekent ook dat we zelden aandacht zullen schenken aan diegenen onder ons naar wie we zouden móéten kijken. Aan die mensen die er echt heel goed uitzien. En dan bedoel ik niet per se de Kate Moss/Brad Pitt-lookalikes, maar die mensen die moeite hebben gedaan. Omdat ze zijn afgestapt van het klassieke skinny jeans/platte botten/V-nek truitje-uniform. Of omdat ze felroze haar hebben. Of knalblauwe schoenen. Met andere woorden, die mensen die hun eigen individuele karakter uitwendig laten doorschemeren en die gezien willen worden.

En ja hoor, ik weet het, een prachtige outfit is geen genezing voor kanker maar hoeveel deugd doet het niet wanneer je – compleet onverwacht – een complimentje krijgt? Dus ik zeg het gewoon: “Wow, je hebt echt een heel mooi kleed aan.” Of: “Je staat fantastisch met dat kapsel.” Of nog: “Ik val doorgaans niet op vrouwen maar je hebt mega sexy benen in die schoenen.”

Daar kan je mensen blij mee maken. Of ongemakkelijk in het geval van dat laatste voorbeeld. Maar vooral blij en dat is in deze zure tijden wel eens verfrissend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier