Stefaan Hancke maakt tomaat-garnaal

Redactie KW

West-Vlaanderen is een paradijs voor lekkerbekken. Hier wordt niet alleen op hoog niveau gekookt, maar worden ook in elk dorp en elke stad de meest heerlijke producten geteeld, gekweekt en gemaakt. Wekelijks verklapt zo’n streekproductenmaker hier zijn favoriete recept.

Garnaalvisser te paard worden? Het was niet onmiddellijk de jeugddroom van garagist Stefaan Hancke, maar ondertussen kan de trotse ‘peerdevisscher’ zich een leven zonder de zee niet meer voorstellen. “En te zeggen dat alles begonnen is met het boerenpaard van mijn grootvader. Ik wou ook zo’n paard. Een droom die ik in 1999 kon realiseren.” Iets wat ook de Oostduinkerkse politicus Jan Loones niet was ontgaan. “In die periode waren er amper nog twee paardenvissers en Jan vroeg me of ik hun rangen niet wou versterken.”

Ondertussen is Johan een oude rot in het paardenvissersvak geworden, een ambassadeur ook die met veel plezier iedereen, van groepen schoolkinderen en televisieploegen over bekende Vlamingen en ambassadeurs tot zelfs onze koning en koningin in de wereld van dit Unesco Werelderfgoed inwijdt. “Mijn favoriete gerecht? Als ik eerlijk moet zijn, dan eet ik garnalen het liefst puur. Versgevangen, net gekookt, en ze dan pellen en direct opeten, samen met een Peerdevisscher-biertje. Maar met dit recept dat ik leerde maken voor mijn deelname aan Komen Eten kan je me ook altijd verleiden.”

Recept

voor vier personen

Ingrediënten

8 grote tomaten

1 kilogram grijze garnalen (ongepeld)

1 krop sla

1 rode biet

geraspte wortels

4 hardgekookte eieren

zelfgemaakte mayonaise

peterselie, fijngesnipperd

peper

zout

Stefaan Hancke maakt tomaat-garnaal

Werkwijze

Leg de tomaten eerst 10 tot 15 seconden in kokend water en vervolgens in ijswater. Pel de tomaten. Snij vervolgens het hoedje af en hol de tomaten uit. Kruid met peper en zout.

Pel de garnalen.

Was de salade en bedek vervolgens per persoon een bord met slablaadjes. Plaats er twee tomaten op, vul die met de garnalen, doe er een toefje mayonaise op, bestrooi met peterselie en plaats opnieuw het hoedje op de tomaten.

Snij de hardgekookte eieren in vieren en leg ze op de borden. Werk het bord af met rode biet, geraspte worteltjes en wat tuinkers.

Serveer met frietjes en een lekker bruin biertje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier