Praat mee met de dokter over spier- en gewrichtspijn

© Benny Proot
Nancy Boerjan

Sportletsels, slijtage, chronische ontstekingen… Geen mens blijft ervan gespaard. Dokter Daan De Coninck stelde vanuit zijn ervaring als holistisch arts het boek ‘Bewegen zonder pijn’ samen, dat kan helpen om zelf spier- en gewrichtsklachten te herkennen en op een natuurlijke manier te behandelen.

Lage rugpijn na een dag stilzitten aan je bureau, een zeurende knie na het joggen, stijve vingers bij het opstaan; het zijn maar enkele van de vele kwaaltjes waar mensen soms tijdelijk, soms hun leven lang, mee kampen. Wie de pijn niet meer kan verdragen, of zich zorgen maakt over mogelijke oorzaken, gaat bij een dokter langs. Maar er is ook veel dat een patiënt zelf kan leren over die kwalen, en kan leren herkennen en behandelen: “Een buitenlandse vriend van mij die al jaren met gewrichtspijn kampte en die geholpen werd door mijn aanpak, raadde me een tijd geleden aan om er een boek over te schrijven”, aldus dr. Daan De Coninck. “Zo zouden meer dokters, maar ook patiënten er meer over te weten kunnen komen en er ook daadwerkelijk iets aan kunnen verhelpen.” Wat hem eerst een gek idee leek, besloot de dokter na overleg met een uitgeverij dan toch te proberen. Sinds kort ligt zijn boek Bewegen zonder pijn in de boekhandel, geen klassieke medische encyclopedie, maar een overzichtelijk en bevattelijk werk waarin hij aan de hand van casestudy’s uitlegt hoe je bepaalde klachten kan herleiden naar een diagnose, en wat je eraan kan doen.

Dr. De Coninck vertrekt daarvoor vanuit de holistische aanpak die hij na jarenlange ervaring ontwikkelde, en waarbij hij de nadruk legt op een natuurlijke geneeskundige aanpak in combinatie met conventionele geneeswijzen als dat nodig is. In het boek vind je dan ook eerst een bondige uiteenzetting van hoe de verschillende onderdelen van het menselijk lichaam elkaar beïnvloeden, en hoe dat een invloed kan hebben op de behandeling. “Ik vond het belangrijk om aan te geven dat spier- en gewrichtspijnen niet alleen het gevolg kunnen zijn van overbelasting, slijtage, ontsteking of letsels, maar dat ook een juiste lichaamshouding, voeding en darmwerking daar een rol in kunnen spelen.” Daarnaast belicht hij ook een aantal therapievormen waarvan hij de werkzaamheid voldoende bewezen acht, al claimt hij op dat vlak allerminst volledigheid. “Het zijn therapieën waarvan ik in mijn 23-jarige carrière ondervonden heb dat ze soms ingrijpendere behandelingswijzen kunnen vervangen, en in die zin zeker het proberen waard zijn.”

“Het belang van voeding op onze gezondheid kan niet overschat worden”

Pijnbestrijding van vinger tot voet

In het derde deel van het boek worden de specifieke zones waar spier- en gewrichtspijnen optreden onder de loep genomen. Van vinger over schouder en heup tot voet; aan de hand van de symptomen en concrete voorbeelden kan je zelf vaststellen wat mogelijk de pijn veroorzaakt, en hoe je de pijn kan verlichten of op langere termijn zelfs verhelpen. “Toch is het boek allerminst een pleidooi om een doktersbezoek uit te stellen”, benadrukt dr. De Coninck. “Integendeel, er wordt herhaaldelijk in meegedeeld dat je bij twijfel een dokter moet raadplegen. Het boek is wél bedoeld als een hulpmiddel voor de patiënt, dat hem meer inzicht geeft én in staat stelt om mee te denken met de dokter. Patiënten worden van langsom mondiger. Dit boek geeft hen de kans om die mondigheid ook beter te onderbouwen, doordat ze al weten wat de oorzaken en mogelijke behandelwijzen kunnen zijn.”

Het aantal mensen dat aan spier- en gewrichtskwalen lijdt, neemt licht toe. Maar dat lijkt logisch in een maatschappij waar mensen alsmaar ouder worden, er veel gesport wordt en een gezond voedingspatroon niet altijd een prioriteit is. “Onder meer fastfood, snoep en frisdrank, weinig kauwen… hebben een weerslag op de werking van de darmen, en van daaruit op de rest van het lichaam. Het belang van voeding op onze algemene gezondheid kan moeilijk overschat worden.”

Ook voedingssupplementen komen in het boek aan bod. Volstaat een evenwichtige voeding dan niet? “Doorgaans zeker wel. Maar een genezend letsel kan baat hebben bij extra voedingssupplementen. Ook hier geldt weer dat een dokter het best geplaatst is om uit te zoeken welke dat moeten zijn, maar als lezer krijg je alvast een beeld van wat mogelijk is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier