Ontroerend Goed: Kasteel du Parc in Vlamertinge

© Pieter Clicteur
Bert Vanden Berghe

Met een eigenzinnige blik op de vaak vanzelfsprekende pareltjes van on(t)roerend erfgoed trekken fotograaf Pieter Clicteur en journalist Bert Vanden Berghe door West-Vlaanderen.

Kerst draait rond magie. De magie van verbonden zijn, nieuw leven en hoop. Hoop dat er zelfs op de donkerste dagen licht kan schijnen. Hoop dat je de wereld kan veranderen zelfs als je geboren wordt in een stal. Gelovig of niet, die boodschap is de grootste kracht van het verhaal dat ons wereldbeeld mee geschapen heeft: dat de afkomst er niet toe doet.

Diep in het hart van de Westhoek staan niet alleen stallen, maar ook kastelen. Een van de mooiste is kasteel du Parc. Dat werd in 1857 gebouwd in opdracht van Pierre-Gustave du Parc. Hij werd geboren in Ieper, maar de roots van de familie liggen 800 kilometer verderop, aan de Bretoense kust. Het was de Antwerpse architect Joseph Schadde die in West-Vlaanderen onder meer Kasteel d’Aertrycke en de voormalige Sint-Amandskerk in Roeselare uittekende -, die het imposante kasteel vorm mocht geven. Pierre-Gustave vond de liefde in Nederland, bij Ann van Dopff, die dan weer afstamde van een adellijke Duitse familie. Zelf was de familie du Parc al sinds 1640 in de adel verheven. Nadat de twee een tijdje in Maastricht woonden, besloten ze toch terug te keren naar zijn roots. De twee kregen negen kinderen. Vandaag is het kasteel nog altijd eigendom van de familie. Kinderen lopen er niet meer rond. De gloriejaren zijn voorbij, maar de ziel blijft wel nog bewaard. Hun achterkleinzoon stelde vorig jaar het kasteel voor het eerst ter beschikking voor feestelijke theaterwandelingen in het kerstthema en doet dat dit jaar opnieuw. Iedereen is er welkom, van welke afkomst ook. Kerstmagie op haar best.

Kasteel du Parc, Hospitaalstraat 26 in Vlamertinge – meer info over Kerstmagie op historalia.be