Ontroerend Goed: Blanches Voiles in Nieuwpoort

Bert Vanden Berghe

Met een eigenzinnige blik op de vaak vanzelfsprekende pareltjes van on(t)roerend erfgoed trekken fotograaf Pieter Clicteur en journalist Bert Vanden Berghe door West-Vlaanderen.

Van dichtbij is het best indrukwekkend, en van veraf nog meer. De gevels van vijf authentieke kustvilla’s, tussen de Vlaanderenstraat en de Meeuwenlaan in Nieuwpoort, werden in bonte kleuren geschilderd door een Brusselse kunstenaar die zich eerder al liet zien op The Crystal Ship in Oostende. De gebouwen behoren tot de laatste restanten van het elitaire kusttoerisme uit de vorige eeuw.

Het was de Doornikse familie Crombez die Nieuwpoort wilde uitbouwen tot een populaire badplaats, maar het zou nog een eeuw duren – tot 1950 en mede door WO I – tot het dat effectief zou worden. De namen van de gebouwen zijn een eenzame herinnering.

L’Estran, het Franse woord voor het gebied waar de getijden mee spelen, bijvoorbeeld. Of Nichevo, wat ‘laat maar zitten’ betekent in het Russisch, en Inch’Allah, wat Arabisch is voor ‘bij Gods wil’. Blanches Voiles is misschien wel de leukste. Die naam verwijst naar de zeilen van ‘nonkel Paul’. De Luikenaar bouwde zijn vakantieverblijf in 1930 en was bijzonder geliefd omdat hij verschillende mensen van de verdrinkingsdood heeft gered. De laatste bestemming van de villa was een bed and breakfast met kleurrijk ingerichte kamers.

Vandaag heeft vooral de buitenkant kleur, maar wel niet meer voor lang. Volgend voorjaar gaan de villa’s tegen de vlakte voor een nieuwbouwproject. De kans is groot dat grijs opnieuw de bovenhand zal nemen. Voor de kleur zullen opnieuw de bewoners en hun verhalen moeten zorgen.

Blanches Voiles, Zeedijk 113 in Nieuwpoort.