Nieuwjaarsduik zorgt voor warme gevoelens

Redactie KW

Op het Groot Strand van Oostende worden op zaterdag 6 januari 2018 weer duizenden ijsberen verwacht voor de nieuwjaarsduik in de Noordzee. In het verlengde van ‘De Warmste Week’ kan elke deelnemer bij inschrijving 5 euro extra doneren voor SOS Kinderdorpen.

Dertig jaar geleden vroegen de leden van een ijsberenclub uit Deinze aan het Oostendse stadsbestuur om een uitzondering te maken op het verbod om tijdens de winterperiode in de Noordzee te zwemmen. Toenmalig schepen Dries Vermeesch zette toen het licht op groen en sindsdien komen ze elk jaar op hetzelfde tijdstip terug. Ze kregen inmiddels enkele duizenden volgelingen, waardoor de nieuwjaarsduik een waar massaspektakel geworden is. Hopelijk zorgt het vooruitzicht op de koude plonspartij voor een warm hart bij de deelnemers en steunen ze massaal het goede doel dat aan het evenement verbonden is. “Wij hopen op minstens evenveel ‘ijsberen’ als vorig jaar toen trotseerden ze met meer dan 5.000 het zeewater – zodat we heel veel centen kunnen doorstorten naar Music For Life”, zegt Vincent Drouard van Toerisme Oostende. SOS Kinderdorpen is de organisatie die op een steuntje van de winterse waterratten mag rekenen. Om 15 uur weerklinkt het startschot. Studio Brussel brengt er al vanaf 12 uur de sfeer in, live vanop de zeedijk.

Oostende hoopt veel centen in te zamelen voor Music For Life

Elk jaar is ook een aantal bekende Vlamingen op de afspraak. Bijzonder amusant om hen in zwempak te zien staan bibberen om dan kopje onder te gaan in de bruisende branding ter hoogte van de Drie Gapers, vlak bij het majestueuze Thermae Palace Hotel. Voor de meest kleurrijke en ludieke aanblik staan evenwel de deelnemers zelf borg. Tijdens de opwarming paraderen ze in de gekste outfits, van roze olifanten tot verdwaalde indianen… Inschrijven kan nog online of ter plaatse op de dag zelf vanaf 11 uur. Voor wie een blijvende herinnering wil, is er een speciaal T-shirt ontworpen.