Niet te missen volgens Yves Bondue

Redactie KW

Yves Bondue is muzikant, componist , acteur, auteur en presentator.

Lezen: “Nostalgie in ‘Nabeeld'”

“Twintig jaar geleden schreef ik al aanzetten voor een roman, maar ik gaf altijd voorrang aan teksten voor liedjes, theaterstukken of scenario’s. Toen ik de winterwandelingen voor Dranouter maakte, kwam het idee weer vaker bovendrijven. Mijn debuut Nabeeld beschrijft iemand die via polaroidfoto’s terugblikt op zijn jeugd. Langzaam maar zeker komt een verontrustend verhaal boven. De nostalgie is een grote troef, net als de intriges. Ik ben heel blij met de reacties. Mijn tweede roman is al bijna klaar en in mijn hoofd ben ik al bezig met een derde.”

Ontdekken: “Leve Heuvelland”

“Ik ben geboren in Vlamertinge en als kind gingen we vaak met de fiets naar Heuvelland. Dat voelde steevast aan als vakantie. Ik ga nog altijd graag terug, als ik even tijd heb. Er is daar zoveel moois te beleven: een picon op de Markt van Kemmel, even de Franse grens over richting Wormhout of Steenvoorde, de Kemmelberg, de Rode Berg of de achterkant van de Zwarte Berg. Of een wandeling rond de Scherpenberg, ook al zo’n pareltje dat wacht om ontdekt te worden. Met nadien een lekker lokaal wijntje, héérlijk. Ik kan het iedereen aanraden!”

Beleven: “Architecturaal verhaal op de Triënnale in Brugge”

“Ik ben er nog niet geraakt, maar ik maak er heel binnenkort werk van: de Triënnale in Brugge. Ik ben alvast heel benieuwd. Niet dat ik regelmatig dergelijke openluchttentoonstellingen doe, maar het architecturale verhaal spreekt mij heel erg aan: hoe plooien ze zulke moderne kunstwerken in zo’n historische stad? Zoiets vind ik heel fascinerend. Als ik in Antwerpen ben en wat tijd over heb, dan spring ik ook graag binnen in het Middelheimmuseum. Een aanrader voor wie graag tussen monumentale structuren, architecturale pareltjes en beeldende kunst wil laveren.”

Genieten: “Festivalgevoel op de Paulusfeesten”

“Ik groeide op in de Westhoek, maar ik draag de zee een warm hart toe. Meer bepaald Oostende, alleen al door de geschiedenis met Spilliaert en Ensor. Er is niets mis met Brugge of Kortrijk, maar volgens mij is Oostende de enige echte grootstad van West-Vlaanderen. De jaarlijkse vaste afspraak in Oostende zijn de Paulusfeesten. Dat klinkt als de Gentse Feesten, maar je hebt er nog meer dat festivalgevoel. Ik kom beroepsmatig vaak op festivals, maar de Paulusfeesten zijn toch iets aparts. Met Boom’n van de Weireld staan we er op 14 augustus op het podium en daar kijk ik nu al heel erg naar uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier