Niet te missen volgens Luc Glorieux

© Stefaan Beel
Redactie KW

Ondernemer en historicus Luc Glorieux stelt zijn vier niet te missen dingen voor.

Reizen – “Parijs, de mooiste stad van de wereld”

“Toen ik afgestudeerd was, mocht ik van mijn ouders bijna een vol jaar naar Parijs. Ik was er de helft van de tijd bezig met mijn studie krijgsgeschiedenis mijn echte roeping -, de andere helft met Frans te leren, de stad te leren kennen en zeker ook van het rijke Parijse leven te genieten. De roep van die vier ‘Parijse disciplines’ is altijd gebleven. Tot op vandaag voel ik me niet goed als ik twee maanden niet in Parijs geweest ben. Er zijn nog andere steden waar ik graag kom Rome, Istanbul, Londen, Wenen… maar geen enkele kan tippen aan Parijs, de mooiste stad van de wereld.”

Kijken – “Wie brengt Zuid-West-Vlaamse kunst samen?”

“Voor kunst heb je kunstenaars nodig, maar ook kunstgenieters. We kunnen niet zonder elkaar, al blijken we elkaar niet altijd even vlot te vinden. Zo leefden en leven in Zuid-West-Vlaanderen te veel topkunstenaars op een eilandje. Godfried Vervisch, José Vermeersch, Christian Silvain, Yvan Theys, Constant… groeiden niet door bij gebrek aan een eigen museum. Het wordt de hoogste tijd dat daaraan iets gedaan wordt. In afwachting kunnen we naar de tentoonstelling De Vrienden van het Pand in Atelier José Vermeersch, van 18 maart tot en met 8 april.”

Lezen – “9.300 boeken, waarvan een groot deel gelezen”

“Twee grote slaapkamers en een living vol met 9.300 boeken… Dik 9.000 geschiedenisboeken heb ik door de jaren heen verzameld. Weliswaar niet alles gelezen, want er zitten uiteraard heel wat naslagwerken tussen. Ik dompel me graag onder in al die literatuur, over revoluties, oorlogen en krijgskunde. Om nog te zwijgen over de aardrijkskundige en strategische of tactische studies, die gelinkt zijn aan de militaire geschiedenis en soms heel indringend achtergronden blootleggen. Ik kan het niet genoeg benadrukken: boeken zijn een onschatbare bron van informatie. Blijven lezen!”

Doen – “Leren vliegen is niet moeilijk…”

“Moorsele en Wevelgem: twee vliegvelden dicht bij elkaar. Wie wil leren vliegen en dat is echt niet moeilijk, het vraagt alleen wat discipline kan na korte tijd niet alleen in de nabijheid maar ook boven onze buurlanden zweven én er ook landen. Le Touquet, Dieppe, Charleroi, Zwartberg, Manston, Midden-Zeeland… om slechts enkele vlieghavens te noemen. Waarom niet eens proberen? Vliegen is een unieke gebeurtenis en op de koop toe een ideaal middel om de files te vermijden! Ik vind het ronduit heerlijk…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier