Nele Uyttenhove: “Alles wat tegen je gezegd wordt, wordt opgeslagen in je DNA”

© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Nele Uyttenhove droomde als tiener van een leven op de planken in Broadway. Op vandaag voelt ze zich helemaal thuis in haar eigen dansschool in Oostrozebeke. Maar ook het spirituele is nooit veraf. “Het draait allemaal om positieve energie.”

“Ik was op mijn 18de mijn droom een beetje kwijtgeraakt. Ik was technisch niet top en een juf had me afgeraden om ooit les te geven. Ik wou meer de richting uit van discodans en op school ging het om ballet en techniek. Dans werd toen meer een hobby. Maar toen ik aan de slag was in een psychiatrisch centrum ben ik er begonnen met danstherapie en ik werd ook af en toe gevraagd om workshops te geven. Streetdance was mijn ding, r&b en hiphop. Ik ben me blijven bijscholen en reed op zaterdag op en af naar Tongerlo voor mijn lessen tot dansleraar.”

Nele Uyttenhove:
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Ik zou nooit zelfstandige worden én ik zou nooit lesgeven”

“Ik ben begonnen met 19 leerlingen en nu telt de school ongeveer duizend dansers en zijn we met 12 lesgevers. Had je mij vroeger verteld dat ik dit zou gaan doen, ik had het niet geloofd. Ik zou nooit zelfstandige worden én ik zou nooit lesgeven. En kijk nu. Op een bepaald moment heb ik moeten springen. Ik had geen idee hoe het financieel zou gaan, maar het werd drukker en drukker. Het is verrassend eigenlijk. Ik heb gewoon mijn best gedaan. Het is maar doordat mensen me af en toe vragen of ik trots ben op wat ik doe, dat ik het besef. Ook de goede reacties op onze shows blijven maar komen.”

Spiritualiteit

Nele Uyttenhove:
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Ik ben heel spiritueel aangelegd. Toch hield ik die interesse lang voor mezelf omdat ik niet wist welke reacties dat zou geven. Ik volgde een opleiding ‘Access Bars’ van Access Consciousness. Wie er niet in gelooft, kan het beschouwen als een soort hoofdmassage, maar door bepaalde drukpunten op het hoofd in contact te brengen, laat je dingen los waar je mentaal mee zit. Ik geloof erin dat alles wat tegen je wordt gezegd, in je jeugd of later, wordt opgeslagen in je DNA. Met die therapie haal je er de malware en virussen weer uit. Ik wil me hier graag meer op toeleggen. Ik ben geen grote babbelaar, dus geef ik de voorkeur aan mijn helende handen.”

Nele Uyttenhove:
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Voor jongeren met een beperking zijn we gestart met een nieuwe reeks, inclusiedans. Vanuit mijn vroegere job en leservaringen met mensen met het downsyndroom, speelde ik al een tijdje met het idee. Je krijgt zoveel positieve energie van zo’n les als je ziet hoe groot het plezier is dat ze eruit halen. Voor hen is er ook weinig aanbod. Sowieso is mijn doelstelling dat wie hier komt niet louter voor de dans of de sport komt, maar zijn of haar zorgen even kan vergeten en gelukkig buiten stapt. Dat is waarschijnlijk ook mijn troef. Toen ik vroeger wedstrijden won, was dat vaak omdat ik met mijn expressie goedmaakte wat technisch niet lukte.”

Nele Uyttenhove:
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Zeker twee keer per jaar ga ik naar het dierenpark Pairi Daiza. Ik ga ook graag wandelen in de natuur en een dagje in Brugge betekent voor mij ontspanning en energie opdoen. Of ik breng tijd door met mijn zoon Nigel, hij is geen danser, maar hij heeft wel een groot gevoel voor ritme. Het zit ons in het bloed. Je zal me ook vaak met de neus in de boeken zien. In de boekhandel ga ik steevast naar de afdeling esoterie. Het boeddhisme, yoga, de vierde dimensie, al die dingen boeien me. Als ik er maar iets van kan opsteken.”