“Mooie toekomst voor docu’s én fictie”

Bert Vanden Berghe

De unieke docureeks ‘Het gezin’, waarbij een innovatief camerasysteem geïntegreerd werd, krijgt drie extra afleveringen. Productiehuis Geronimo heeft extra verhaallijnen en beelden opgevist. De interesse uit het buitenland wordt alsmaar groter.

De docureeks Het gezin bracht het leven van vijf gezinnen in beeld. Een speciaal ontwikkeld camerasysteem in hun woning en auto legde de kleine en grote momenten vast zonder dat hun dagelijkse leven erdoor beïnvloed werd, met heel wat spontane beelden als gevolg. Tijdens het maken van de reeks ontdekte productiehuis Geronimo (van West-Vlamingen Emanuel ‘Manu’ Vanderjeugd en Jasper Moeyaert, red.) dat er nog veel straf materiaal beschikbaar was, onder meer bij Jef Vandenweghe uit Loppem (foto). “Nieuwe beelden, aangevuld met zaken die moesten sneuvelen op de montagetafel, zorgden voor drie nieuwe afleveringen”, aldus Manu. Op het einde van de reeks willen de makers de gezinnen confronteren met beelden die nog niet vertoond werden. “Of er een tweede seizoen komt? Ja, maar we pakken het anders aan. We zijn zeker niet op deze gezinnen uitgekeken, maar het is tijd om hen los te laten en nieuwe verhalen te zoeken. Eén gezin volgen we nog van nabij op. Als de jonge Noémi het bericht krijgt dat ze nieuwe longen krijgt, dan gaan we dat filmen.”

Het gezin werd gedraaid met speciaal voor de reeks ontwikkelde slimme, onbemande camera’s. De volautomatische technologie geeft documakers meer armslag, dus is het logisch dat er interesse voor bestaat uit het buitenland. “Dit najaar doen we een grote televisiebeurs in Cannes en bekijken we welk traject we met dit systeem kunnen afleggen.”

Stilzitten doen ze bij Geronimo allerminst, want dit najaar verschijnen ook nieuwe reeksen van Helden van Hier, waarbij de brandweer van Antwerpen en de politie van Genk van dichtbij gevolgd worden. Hun recentste docureeks, Helden van de Kinderkliniek, kreeg ook heel wat lovende kritieken. De pop, waar een camera in verstopt werd, blijkt een waanzinnig succes in het buitenland. “Dokter Karel, zoals die heet, sprong al in het oog van de Nederlanders, Britten en Duitsers. Er is zelfs al concrete interesse vanuit Japan.”

Productiehuis Geronimo kijkt overigens alsmaar vaker over de grens. “Heel recent hebben we Geronimo Films opgericht, samen met Ken Lambrechts, manager van onder meer Matthias Schoenaerts en van Adil en Bilal. Er zit een hele grote markt in fictie, series en films. Als je ziet dat zelfs al de Obama’s een samenwerkingsovereenkomst hebben met Netflix… Het is nog pril, maar we hebben enkele hele mooie toekomstplannen.”

‘Het gezin’, op donderdagavond om 20.35 uur op Eén.