Mode in het museum

Sandra Rosseel

Prachtige ontwerpen, mooie kleuren, opvallende prints… Sommige kledingstukken zijn echte kunstwerkjes. Meer en meer musea pakken dan ook graag uit met tentoonstellingen over mode én modeontwerpers. Wij zetten de opvallendste modetentoonstellingen van 2018 op een rijtje.

Antwerpen – Intrigerende Olivier Theykens

Romantisch, mysterieus, sterk, elegant én altijd intrigerend: zo kan je het werk van Olivier Theyskens nog het best omschrijven. De expo She walks in beauty in MoMu ModeMuseum Antwerpen neemt je mee op een adembenemende ontdekkingstocht door het bijzondere universum van de Belgische ontwerper, van zijn rock-‘n-gothbeginperiode waarmee hij onder meer Madonna tot zijn superfans kon rekenen over zijn romantische periode bij Rochas en Nina Ricci en zijn Amerikaanse avontuur bij Theory tot en met de heropstart van zijn eigen label.

‘She walks in beauty’, nog tot en met zondag 15 april in MoMu Antwerpen.

Hasselt – In de ban van de eeuwige jeugd

Corinne Day/Trunk Archive
Corinne Day/Trunk Archive

Jong zijn én jong blijven is ook in de modewereld een obsessie. Kleding geassocieerd met jongeren zoals sneakers, jeans en hoodies is populair, ontwerpers zoals Walter Van Beirendonck en Gucci integreren elementen uit de kinderwereld in hun kleren en we dromen met zijn allen weg bij modecoryfeeën die nooit oud lijken te worden, zoals model Kate Moss. Elementen die Modemuseum Hasselt inspireerden tot Forever YOUNG, een expo over identiteit, gender en jeugd aan de hand van historische kleding, hedendaagse catwalkcreaties, film en fotografie.

‘Forever YOUNG’, nog tot zondag 2 september in Modemuseum Hasselt.

Londen – Natuur, meer dan een inspiratiebron…

Mode in het museum

De modewereld is gek op natuur. Meer nog, onze fauna en flora vormen wellicht de belangrijkste inspiratiebron voor ontwerpers. Maar gaat die liefde verder dan mooie bloemetjes en dito planten? Die vraag stelt het Victoria and Albert Museum in Londen zich in de expo Fashioned from Nature. De expo focust niet alleen op de complexe relatie tussen de modewereld en de natuur vanaf 1600 tot nu, maar toont ook voorbeelden van ontwerpers die prachtige designs en ethisch handelen combineren zoals Dries Van Noten, én van kledingstukken die ze niet meer gemaakt willen zien, zoals een korset vervaardigd uit echte walvisbaleinen.

‘Fashioned from nature’, van zaterdag 21 april tot zondag 27 januari 2019 in het Victoria and Albert Museum.

Parijs – De schijnwerpers op Martin Margiela

Mode in het museum

Martin Margiela mag dan zelf wel alle media-aandacht schuwen, in Parijs zijn dit jaar alle schijnwerpers op de geheimzinnige Belgische ontwerper gericht. Het Parijse modemuseum Palais Galliera focust in een retrospectieve op ontwerpen die Margiela tussen 1989 en 2009 maakte en dit aan de hand van 130 silhouetten, video’s van defilés, archiefstukken en speciale installaties. Het Musée des Arts Décoratifs focust dan weer op de periode dat Margiela in het Parijse modehuis Hermès actief was.

‘Margiela/Galliera 1989-2009’ van zaterdag 3 maart tot zondag 15 juli in Palais Galliera. ‘Margiela, les années Hermès’ van donderdag 22 maart tot zondag 2 september in het Musée des Arts Décoratifs.

Londen – Hommage aan een rebelse outsider

Mode in het museum
© REUTERS

De modeseizoenen negeerde hij totaal, hij stelde elk kledingstuk nog persoonlijk met de hand samen én mocht onder meer Michelle Obama, Rihanna en Greta Garbo tot zijn klanten rekenen: de vorig jaar overleden Azzedine Alaïa was niet zomaar een ontwerper, maar een van de meest iconische couturiers van de moderne tijd. In het Londense Design Museum kan je vanaf mei zijn levensverhaal ontdekken aan de hand van 60, door Monsieur Alaïa persoonlijk geselecteerde jurken.

‘Azzedine Alaïa: The Couturier’, van donderdag 10 mei tot zondag 7 oktober in Design Museum London.

Berlijn – Fascinerende Gianni Versace

Mode in het museum
© REUTERS

Veertig jaar geleden, in 1978, organiseerde Gianni Versace zijn eerste modeshow in het Duitse Lippstadt. Het begin van een fascinerende carrière, die in 1997 abrupt werd afgebroken toen hij in zijn huis in Miami werd vermoord. In het Kronprinzenpalais wordt teruggeblikt op de unieke ontwerper, die naam en faam maakte met zijn unieke, extraverte en kleurrijke stijl. Kledingstukken, maar ook interieurdesign, porselein, juwelen én een reproductie van zijn slaapkamer in zijn Miami-mansion schetsen een bijzonder beeld van Versace.

‘Gianni Versace Retrospective’ nog tot en met zaterdag 14 april in het Kronprinzenpalais.

Izegem – Museum vol schoenen

Mode in het museum

Meer dan 3.700 paar schoenen, heel veel werktuigen en een boel verhalen: dat Izegem dé Belgische schoenenstad bij uitstek was, ontdek je in Eperon d’Or. In het museum zie je niet alleen topstukken, zoals de laarzen van koning Willem I, maar ook een complete productielijn uit de jaren 50 en ongewone ledersoorten, zoals kippenpotenleder.

Eperon d’Or, open van dinsdag tot en met zondag.

Brussel – De inspiratiebronnen van de ontwerpers

Mode in het museum

Op welke manier beïnvloeden hedendaagse kunstwerken van bijvoorbeeld Wim Delvoye en Jan Fabre, objecten uit de populaire cultuur zoals Manneken Pis en stukken van ontwerpers uit museumcollecties het werk van modeontwerpers? Jean-Paul Lespagnard zocht het uit op vraag van het Brusselse Mode & Kant Museum.

‘Reflection by Jean-Paul Lespagnard’, nog tot zondag 15 april in het Mode & Kant Museum.

Calais – Haute couture in kant

Mode in het museum

Breekbaar en krachtig, streng en sexy… Met kant kan je letterlijk en figuurlijk alle kanten uit. Aan de hand van meer dan 60 jurken uit de nieuwste haute couture en prêt-à-porter modeshows toont de expo Haute Dentelle dat kant een materiaal is dat modehuizen aan het denken zet én dat ontzettend veelzijdig is. De expo laat uitzonderlijke stukken van onder meer Chanel, Dior, Iris van Herpen, Valentino… zien en werpt ook nieuw licht op de hedendaagse toepassingen van kant geweven op Leavers-weefgetouwen door de modeontwerpers.

‘Haute Dentelle’, van zaterdag 9 juni tot zondag 6 januari 2019 in het Cité de la dentelle et de la mode.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier