Met Ma(rio Bros) door de polders

Even verpozen in Sluis, halverwege onze tocht...
Nancy Boerjan

Een tochtje met de Vespa door ons polderlandschap is een van de vele activiteiten waaraan je kan deelnemen tijdens de Week van de Zwinstreek, in de laatste week van september. Ideaal om samen met mijn dochter uit te testen! Voor wie de tocht al geslaagd is als ik alleen nog maar mijn helm opzet: “Ma, je lijkt Toad uit Super Mario Bros wel!” Wie? Die met zijn champignonhoed dus…

Een Vespatocht door de Zwinstreek waarbij een gids je meer vertelt over de streek en haar eigenaardigheden, en onderweg ook tijd wordt genomen om te genieten van een streekbier en een hoeve-ijsje. Het is maar één ideetje uit het ruime activiteitenaanbod van de Week van de Zwinstreek en ik ga het samen met mijn dochter Marie graag uittesten. Samen op de Vespa: het beeld gooit me zo 15 jaar terug in de tijd, toen ze achterop mijn fiets zat. En als ik even niet oplette haar muts in de gracht mikte. En ook wel een stukje minder woog, want met z’n tweeën op de Vespa blijkt dan toch iets moeilijker te zijn dan verwacht. Maar na de eerste horten, stoten en lachstuipen krijg ik het sturen voor twee in de vingers. Bert Van Haecke, die als voormalig directeur van Toerisme in Damme de streek op zijn duimpje kent en nu de vertreklocatie van Vesparoute in het stadje uitbaat, zet ons op weg voor een tocht van 54 km. Even later zoeven we vanuit Damme richting Nederlandse grens, langs verkeersluwe wegen, groene weiden, de ons zo bekende maar nooit vervelende Damse Vaart naar Lapscheure, over de Stinker en de Blinker – zoals het Schipdonk- en Leopoldkanaal in de volksmond nog altijd worden genoemd – en over Hoeke tot in Sluis. De gps geeft aan waarheen, wat het ontspannen cruisen alleen maar ten goede komt.

Met Ma(rio Bros) door de polders

In Sluis parkeren we onze Vespa parmantig naast een Harley Davidson. Zo wil ze er ook wel een, mijmert mijn dochter. Al blijkt ze het niet over de motor maar over de bestuurder te hebben. We neuzen even rond in een winkeltje dat Afrikaanse juweeltjes en hebbedingen verkoopt, zoeken een terrasje op, want intussen schijnt een heerlijke zon, maar moeten het stadje waar je intussen op de koppen kunt lopen dan toch achter ons laten. De plicht roept!

Vanuit Sluis zetten we koers naar Sint-Anna-ter-Muiden en rijden daarna Knokke binnen langs Het Zoute tot in de Kustlaan. Vanaf september, dus ook tijdens de Zwinweek, mag je er met de Vespa zelfs een eindje op de Zeedijk rijden. We maken een toertje tot bij het casino om dan langs de Meerlaan naar het station te rijden en daar richting Ramskapelle te kiezen. Volgen nog De Groene Wandeling, het postkaartdorpje Oostkerke, tot in Damme. Missie volbracht en ons geen seconde verveeld. Het leukste aan zo’n tocht? De afwisseling tussen dorpjes, een stukje kust en groen, meent Marie voor wie – zoals voor wel meer jongeren – groen algauw té groen wordt. En dat we goed gelachen hebben. Vooral met mij.

Weetjes voor onderweg

Bert Van Haecke begeleidt de tochten door de Zwinstreek persoonlijk en kruidt de rit met weetjes en anekdotes. In Damme legt hij het verband tussen ronddwalende honden en gaten in de dijk, in Moerkerke wijst hij op een kogelinslag in een huisje aan de Algonquinstraat, van die keer dat het Canadese Algonquinregiment met verkennersbootjes probeerde het Schipdonk- en Leopoldkanaal over te steken tijdens de Slag aan ‘t Molentje op 13 en 14 september 1944. In Lapscheure kan het alleen maar over pastoor Heldewijs gaan, die in de toren van de Heilige Drievuldigheidskerk woonde. De enige kerk in Vlaanderen met een huisnummer.

Lieflijk tafereel langs de Damse Vaart, de herder en zijn schapen.
Lieflijk tafereel langs de Damse Vaart, de herder en zijn schapen.

In Sluis werd de ijspiste voor de legendarische Elfstedentocht ooit vrijgemaakt met een Dafje. Dat helaas door het ijs zakte. In Sint-Anna-ter-Muiden staat een spookhuis, in Knokke Het Zwart Huis van Huib Hoste, en Ramskapelle telde vroeger 20 (!) cafés. In Oostkerke heeft Bert het over de mooiste tuin van Vlaanderen, die van het Kasteel van Oostkerke, aangelegd door de bekende Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys. En ter hoogte van de Sifons neemt hij je mee naar de Meerminneput, waar een zeemeermin de ondergang van Damme voorspelde…

Wat Bert ten slotte ook niet genoeg kan benadrukken: dat je een rijbewijs nodig hebt om met een Vespa te rijden, en dat ook écht bij moet hebben tijdens de tocht. Wat Marie alleen maar motiveert om ‘zo gauw mogelijk’ haar rijbewijs te halen. “Want dan doen we dit nog eens over, hé ma? En dan rijden we élk op een Vespa!” Als ze haar helm maar niet in de gracht mikt.

www.vesparoute.com

Met Ma(rio Bros) door de polders
© Davy Coghe

Week van de Zwinstreek

GF
GF

Van Damme tot Breskens en van Knokke-Heist tot Sint-Laureins: de Zwinstreek verzoent natuur met historie en een veelzijdig aanbod van streek- en hoeveproducten op de grens van Vlaanderen en Nederland. Tijdens de Week van de Zwinstreek, van zaterdag 22 tot en met zondag 30 september, vormen die thema’s de rode draad in een gevarieerd activiteitenprogramma.

Op zaterdag 22 september wordt het startsein voor de beleefweek gegeven in Waterdunen bij Breskens, een bijzonder natuur- en recreatiegebied in aanbouw op de grens van land en zee. Van 10 tot 15 uur kan je er kennismaken met het gebied.

Na deze smaakmakende opening volgt een week boordevol activiteiten. Grasduinen in de Zwinduinen? Zeehonden spotten op de Westerschelde? Een ontmoeting met Pier de Peurder aan de Oostpolderkreek? Fossielen zoeken in het Zwin? Op pad met Soldaat Ernst? Of met de Vespa of de fiets door de streek cruisen? Op de site vind je het volledige programma.

Met Ma(rio Bros) door de polders
© Davy Coghe

Samen op de Vespa: het beeld gooit me zo vijftien jaar terug in de tijd, toen mijn dochter achterop mijn fiets zat.
Samen op de Vespa: het beeld gooit me zo vijftien jaar terug in de tijd, toen mijn dochter achterop mijn fiets zat.© Davy Coghe