Marjans kleren maken de wereld een stukje mooier

© Alexander Popelier
Nancy Boerjan

De creatieve ambities van Marjan Storme smeulden jarenlang, tot ze uiteindelijk toch besloot om voluit voor haar passie te kiezen. Het resultaat is een duurzame kledingcollectie die bewondering én respect afdwingt: kleren die de wereld in meer dan één opzicht mooier maken.

Marjan Storme is 38 maar heeft nu pas haar eerste kledingcollectie uit. Als kind al leefde ze zich creatief uit met stoffen en naaigaren, maar daar een beroep van maken, leek toen een onmogelijke droom. Ze koos voor een studierichting – orthopedagogie – die haar een zekerder zicht op werk bood: “En ik heb ook graag gewerkt binnen de Bijzondere Jeugdzorg. Maar na tien jaar viel het me alsmaar moeilijker om voldoende afstand te nemen van de problemen waarmee ik te maken kreeg, en dat eindigde in een burn-out.” Een burn-out die ze overwon, maar haar tegelijk confronteerde met de vraag ‘en wat nu?’. Marjan besloot haar hart te volgen en vatte een opleiding patroontekenen aan de VDAB aan, op dat moment een knelpuntberoep. “Het was van bij het begin duidelijk dat ik daar op mijn plaats zat. Na die opleiding leerde ik modeontwerpen aan Syntra West. Daar ligt de focus, behalve op het creatieve, ook op het opstarten van een eigen zaak.”

Marjan Storme ontwerpt uitgepuurde kledingstukken voor vrouwen.
Marjan Storme ontwerpt uitgepuurde kledingstukken voor vrouwen.© Alexander Popelier

In die eigen zaak waar ze haar kledingcollectie zou kunnen verkopen, kreeg ze van langsom meer zin. Maar Marjan stelde zich tegelijk vragen bij de manier waarop kleding op vandaag doorgaans tot stand komt. “Kleding is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld, daar wil ik niet zomaar in meedraaien. Ik ging op zoek naar hoe merken die duurzame kledij ontwerpen het aanpakken en heb daar mijn eigen manier van werken uit gepuurd.” Een werkwijze die ze vat in termen als ‘slow fashion’, ‘made in Belgium’ en ‘sustainability’. Een manier van werken waar ze zich goed bij voelt en helemaal achter staat.

Fascinatie voor jazzfunerals

En waar ze sinds kort mee uitpakt; haar eerste collectie staat als een huis. “Ik werkte vanuit mijn fascinatie voor de jazzfunerals in New Orleans, een traditie waarbij een overledene naar de begraafplaats begeleid wordt door een brassband die van langsom vrolijker muziek speelt en de stoet ten slotte aan het dansen brengt. Hoe een afscheid ondanks alle verdriet toch kan uitmonden in een feest, vind ik een mooie gedachte.” De vormen en kleuren van brassbands inspireerden haar tot een beperkt aantal uitgepuurde kledingstukken voor vrouwen, in zwart en wit, voornamelijk gemaakt in zijde en wol. De stoffen dragen het GOTS-label, dat garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. De kleding zelf wordt geproduceerd bij Andres in Destelbergen.

“De mode-industrie is enorm vervuilend, daar doe ik niet aan mee”

De prijzen variëren tussen 299 en 499 euro. Niet goedkoop, maar dat kan moeilijk anders voor wie duurzaam en tijdloos ontwerpt. De collectie zal geleidelijk aangevuld worden met nieuwe stukken; daartoe startte Marjan ook al een succesvolle crowdfunding op. “Ik ontwerp voor vrouwen met een hart voor designer- en duurzame mode. Iedereen kan dit dragen, van elke leeftijd ook, al besef ik wel dat dit eerder kleding is voor vrouwen die al wat verder in het leven staan en in duurzamere kleding kunnen en willen investeren.”

Marjan toont haar collectie regelmatig in pop-ups; waar en wanneer vind je terug op haar website: www.marjanstorme.be.

Wie is Marjan Storme?

Marjan Storme groeide op in Boezinge, waar haar ouders een biologische bakkerij uitbaatten. Nu woont ze in Gent.

Ze studeerde menswetenschappen in Brugge en orthopedagogie in Gent. Ze werkte tien jaar in de Bijzondere Jeugdzorg.

Ze leerde patroontekenen, volgde daarna een opleiding modeontwerp aan Syntra West en lanceerde zopas haar eerste damescollectie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier