Marec verovert Bredene en Parijs

Redactie KW

Zowel in eigen provincie als in Frankrijk kan je deze zomer genieten van de tekeningen van de Brugse cartoonist Marec. De hele zomer lang kun je in het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys in Bredene naar een grote tentoonstelling met zijn cartoons gaan kijken. En tot eind juni loopt de expo ‘Marec à Paris’ in Parijs.

Een tafelspringer is Marec zeker niet, veeleer bedeesd. Sinds kort houdt hij er een prachtig atelier in de binnenstad van Brugge op na. Voor zijn spitse cartoons, die hij voornamelijk publiceert in Het Nieuwsblad en Dag Allemaal, krijgt hij niet enkel bijval in het binnenland, maar ook in Frankrijk, het land dat twee jaar geleden zijn leven door elkaar gooide.

Elk jaar viert Marec, geboren als Marc De Cloedt, zijn verjaardag op 27 januari, maar op woensdag 7 januari 2015 begon er voor de 61-jarige gevierde cartoonist een nieuw leven. Die fatale dag werd het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in het elfde arrondissement van Parijs het doelwit van een terroristische aanslag. Daarbij lieten enkele van zijn helden, onder wie hoofdredacteur-cartoonist Charb, het leven.

“Wekelijks nog schaf ik me Charlie Hebdo aan, maar met een ander gevoel dan voor de aanslag. Zeker sinds de dood van Wolinski en Cabu, ook slachtoffers van de aanslag, heb ik het gevoel dat ik voor het eerst op eigen benen sta. Zowel op het vlak van tekenstijl als van ideeën was ik als het ware mijn metgezellen kwijt. Charlie Hebdo was en is nog een van die weinige totaal onafhankelijke persorganen die vooropgingen in de strijd. En een strijd was het, zo is achteraf gebleken.”

“Wekelijks koop ik nog ‘Charlie Hebdo’, maar met een ander gevoel dan voor de aanslag”

Marec in Parijs

Marec verovert Bredene en Parijs

Binnenkort pakt het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys in Bredene uit met een overzichtstentoonstelling met het werk van Marec. “Ik pak het thematisch aan. In vier grote ruimtes van dit centrum zal de toeschouwer een beeld krijgen van waar ik voor sta. In de eerste ruimte krijgt de bezoeker een selectie te zien van tekeningen van mijn hand en in de tweede zaal zal ik een aantal schilderijen ophangen met bijbehorende schetsen en voorstudies. De belendende afdeling staat in het teken van mensen die ik bewonder en over wie ik ooit tekeningen heb gemaakt. Het vierde en laatste vertrek wijd ik aan werk van collega’s voor wie ik waardering kan opbrengen.”

Op de Parijse expositie zijn cartoons te zien die hij maakte over Frankrijk en de Lichtstad zelf, van de aanslag op Charlie Hebdo tot de inauguratie van Emmanuel Macron als de nieuwe president van Frankrijk. En plus presenteert hij er ook een aantal tekeningen over la douce France en Parijs, de (hoofd)stad die hem na aan het hart ligt.

Van zondag 18 juni tot en met zondag 3 september loopt in het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys aan de Kapelstraat 76 in Bredene, een zomertentoonstelling met Marec als centrale figuur. De toegang is gratis.

‘Marec à Paris’ loopt nog tot vrijdag 30 juni bij La Fondation Biermans-Lapôtre, 9A Boulevard Jourdan in Parijs.

www.thecartoonist.be/cartoonist/marec/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier