Recept voor een heerlijke preisoep

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Rony en Marleen maken een heerlijke preisoep.

Naast de traditionele teelt van aardappelen, tarwe en industriegroenten, begonnen Rony Roose (56) en Marleen Verdonck (58) van Hoeveproducten Roose in Reningelst twee jaar geleden met een nieuw concept: kleinschalige groenteteelt op vraag van de klanten. “Alles wat we verkopen kweken we zelf”, vertelt Marleen. “We hebben een vijftal soorten aardappelen, aardbeien en een vijftigtal soorten groenten, gaande van prei, salade en courgettes tot bloemkool, maar ook specifieke teelten zoals yacon, zoete aardappel, pastinaak, wortelpeterselie, schorseneren… Alles wat de klanten vragen, proberen we te telen. Witlof is een van de enige groenten waar we niet aan beginnen, omdat dat een heel specifieke teelt is.”

Recept voor een heerlijke preisoep

“Dat zijn geen grote hoeveelheden”, pikt Rony in. “Je kan het meer vergelijken met een uit de kluiten gewassen moestuin. We werken seizoensgebonden, dus bij ons moet je geen tomaten verwachten in de winter of prei in de zomer. Mensen kunnen online bestellen, in de Buurderij van Poperinge en via onze automaat bij de hoeve zelf. We telen niet biologisch, maar proberen wel zo weinig mogelijk te sproeien.”

Recept

voor zes personen (3 liter soep)

Ingrediënten

– 2 grote ajuinen

– 5 stengels prei

– 2 aardappelen – 2 koppen melk

– kruidentuiltje met tijm,

– rozemarijn en laurier

– 1,5 liter groentebouillon

– boter

Werkwijze

Snijd de ajuinen en stoof ze aan in boter.

Was en snijd de prei. Hou twee stengels wit over. Het groen mag je mee snijden.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.

Laat de boter smelten en voeg de ajuinen toe. Laat ze glazig worden en stoof vervolgens de prei en aardappel mee gedurende 10 minuten.

Voeg de bouillon en het kruidentuiltje toe en breng aan de kook.

Snijd ondertussen het wit van de prei in dunne stukjes (0,5 cm), was die en stoof die aan in wat boter in een apart pannetje.

Mix de soep heel fijn en voeg er de melk en stukjes gestoofde prei aan toe.