Ons proefkonijn in ‘t Hellegat: eerbied voor de klassiekers

Gastvrouw Anja en chef Kristof van 't Hellegat. (Foto Het Lekkere Westen)
Bert Vanden Berghe

In Westouter vind je een klein klassiek paradijs in ‘t Hellegat, waar tijdloze gezelligheid afstraalt op het interieur én de menukaart. Met dank ook aan de rijke bierkaart en de klassieke gerechten.

‘Moge iedereen die binnenkomt als gast, terug vertrekken als vriend’, staat er te lezen aan de ingang. Geen woord van gelogen. De naam ‘t Hellegat doet misschien iets duisters vermoeden, maar het omgekeerde is waar. Dit is het soort hartverwarmende horecazaak waar je je meteen thuis voelt, een restaurant verhuld als bruine kroeg.

Weinig poespas, dat merk je ook aan de menukaart waar grootmoeders keuken en een lokale insteek voorop staan. Perfect als starter: de huisgemaakte picon met een droge worst volgens een oud recept van spekslager Frans Vandroemme, van de ambachtelijke slagerij Denys in Dranouter. Chef Kristof Wittouck vertelt er graag én kleurrijk over, net als over de bierkaart. Die werd samengesteld in samenwerking met biersommelier Sofie Vanrafelghem. West-Vlaamse bieren staan voorop, met onder meer Sint-Bernardus en Hommel van het vat. Maar je hebt ook een uitgebreide keuze aan stout, oud bruin, geuze, van houtgerijpte bieren tot zelfs een Oostenrijkse trappist. Wie het liever bij wijn houdt, zit goed dankzij het aanbod van de lokale wijndomeinen Monteberg en Entre-Deux-Monts.

De rechttoe rechtaan-stijl van de zaak weerspiegelt zich ook in de gerechten op de kaart. Hier kom je voor de klassiekers, van een hammetje met mosterdsaus tot de populaire koeientong in madeirasaus en het Poperings potjesvleesch. Hun ambachtelijke gevulde ovenkoeken komen van de lokale bakkerij op de Zwarteberg en hoeveboter vinden ze bij Delporte-Hanssens in Wijtschate. Ook de desserts zijn tijdloos, zoals de huisgemaakte mascarpone met rode vruchten. Om maar te zeggen: heerlijk eerlijk en van bie oes. Chef Kristof ademt vakliefde en zorgt ervoor dat je tevreden vertrekt. Met een volle maag en als vriend.

Rodebergstraat 39, Westouter

www.thellegat.be

Meer adressen op www.hetlekkerewesten.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier