De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Bar Bernard geen onbekend terrein is. Tijdens een zomers bezoek aan de Westhoek is het eetadresje al vaak de omrit waard geweest, met dank ook aan het fantastische rondomrondzicht op de hoppevelden. De panoramabar is nog maar twee jaar open maar mag nu al gecatalogeerd worden als vaste waarde en publiekslieveling. Ook om van te smullen: de uitgebreide eet- en drankkaart, waar St...

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Bar Bernard geen onbekend terrein is. Tijdens een zomers bezoek aan de Westhoek is het eetadresje al vaak de omrit waard geweest, met dank ook aan het fantastische rondomrondzicht op de hoppevelden. De panoramabar is nog maar twee jaar open maar mag nu al gecatalogeerd worden als vaste waarde en publiekslieveling. Ook om van te smullen: de uitgebreide eet- en drankkaart, waar St.Bernardus uiteraard een hoofdrol in speelt. Veel fietsers en toeristen laten zich de tapas welgevallen, of wagen zich aan ander lokaal lekkers zoals de Kazemattenbieren (van de brouwerij gelegen aan de Ieperse Vestingen) of de fruitsappen van Lombarts Calville uit Poperinge.Van de klassiekers op de kaart wagen we ons aan hun befaamde entrecote, geserveerd met een Prior 8. Al weten we uit ervaring dat hun stoofvlees, bereid met Abt 12, ook niet te versmaden is. Beide perfect op smaak en met een saus die het gerecht net dat tikkeltje hoger tilt. Chef Filip Lebbe beheerst als notoir bierliefhebber perfect de kunst van foodpairing. Dat merken we ook aan het dessert. Het ambachtelijke ijs van L'Heritage in Poperinge combineert hij met de St.Bernardus Abt 12, al is zijn combinatie vanille-speculoos al evenzeer om vingers en duimen af te likken. Ook straf, letterlijk en figuurlijk: zijn Houblonesse-koffie waarin hopscheuten ambachtelijk zijn verwerkt. Het resultaat is een authentieke, eerlijke keuken, met liefde en respect voor de streekproducten en een hoge inzet op de korte keten. En niet onbelangrijk ten slotte: al is het uitzicht overdag top, toch is Bar Bernard ook 's avonds beslist meer dan een bezoek waard. Gezelligheid troef! Voor wie het té gezellig wordt: je kan ook vlakbij overnachten in hun guesthouse. Kortom: elk seizoen een bezoek waard.Bar Bernard, Trappistenweg 23 in Watou.www.barbernard.beMeer adressen op www.hetlekkerewesten.be.