Marjolein Vermeersch maakt Frosty Miss

Redactie KW

Duurzaamheid, eerlijke handel én lekkere koffie: koffiebranderij Koffie Kàn is al jaren een vaste waarde in Wenduine. Toch startte het koffieavontuur van de familie Vermeersch niet aan de kust. “Het was in Langemark dat mijn grootvader Oscar Vermeersch samen met zijn broers koffie begon te branden. Er was toen veel vraag naar vanuit Frankrijk. Eerder had hun vader, een herenboer, een cichoreibedrijfje overgenomen”, weet Marjolein.

Marjolein Vermeersch maakt Frosty Miss

“Later vestigde Oscar zich in Wenduine en daar begon hij, eerst in de achterkamer van zijn speelgoedzaak, koffie te branden. Zijn zoon Johan, mijn vader, nam begin de jaren 70 de zaak over en verhuisde naar de Kerkstraat. Samen met mijn mama Martine Nijsters bouwde hij die uit tot een koffiebranderij waarbij slow roasting en eerlijke handel primeren.”

Ook Marjolein zelf raakte geboeid door het koffieverhaal. “Het is dus helemaal niet vreemd dat ik na mijn studies en beroepservaring buitenshuis in het ouderlijke bedrijf ben gestapt”, klinkt het. In 2011 nam ze samen met haar man Frederik Danneels de familiezaak over. Ze wonen sindsdien boven de koffiebranderij in Wenduine en bouwden die uit tot een moderne en sfeervolle zaak voor koffie en aanverwanten. Het recept zelf komt uit het boek Slow Coffee, dat Marjolein en haar moeder Martine in 2017 maakten voor Uitgeverij Lannoo.

Recept

voor vier personen

Ingrediënten

1/4 kop griessuiker

1 kop vers gezette sterke koffie

(bijvoorbeeld Aroma Maragogype

van Koffie Kàn)

1/2 theelepel amandelextract

1/4 kop kandijsuiker

slagroom

4 marasquinokersen

Werkwijze

Los alle suiker op in de hete koffie en laat afkoelen.

Voeg er het amandelextract aan toe en giet het mengsel in een invriesschaal. Laat invriezen tot het bijna hard is.

Klop goed op en vries opnieuw in tot sorbetdikte.

Schep dit koffie-ijs in sorbetglazen met een toefje slagroom en een marasquinokers als afwerking.