Filip Callemeyn (49) en zijn vrouw Veerle Van Dousselaere (49) baten al 29 jaar de Bekegemse Foie Gras uit in Bekegem. "Zo'n 30 jaar geleden ging ik op stage in een bedrijf in Frankrijk. Die mensen produceerden foie gras als bijverdienste. Ik wist toen niet eens wat foie gras was", begint Filip. "We zijn klein gestart, ...

Filip Callemeyn (49) en zijn vrouw Veerle Van Dousselaere (49) baten al 29 jaar de Bekegemse Foie Gras uit in Bekegem. "Zo'n 30 jaar geleden ging ik op stage in een bedrijf in Frankrijk. Die mensen produceerden foie gras als bijverdienste. Ik wist toen niet eens wat foie gras was", begint Filip. "We zijn klein gestart, met 50 kuikens. Op vandaag verwerken we 25.000 kuikens per jaar. Ook onze dochter Nele zit in het bedrijf en we hebben ook personeel in dienst."Foie gras is een controversieel product, elk jaar in december duikt er wel een anticampagne op. "Die campagnes zijn eigenlijk de beste publiciteit voor ons. Ze doen bij de liefhebbers een belletje rinkelen om hun foie gras te bestellen voor de eindejaarsfeesten. Met Kerstmis kent onze verkoop een gigantische piek", gaat Filip verder. "Foie gras is geëvolueerd van een zeer exclusief, onbekend product naar een toegankelijk product."In hun winkel bieden Filip en Veerle een heel gamma producten aan van eend: (gerookte) eendenborst, rillettes... "Het is vooral mijn vrouw die al onze etenswaren ambachtelijk bereidt. Zelf maak ik de foie gras."voor twee personenIngrediënteneen pakje gerookte eendenborsttwee conferenceperen150 gram gemengde sla75 gram walnoten 75 gram blauwaderkaas voor de dressing1 eetlepel balsamicoazijn2 eetlepels olie1 theelepel honing1 theelepel mosterdpeper en zout WerkwijzeSchil de peren, snijd ze in 8 plakjes en gril ze in de pan. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen.Lepel de dressing over de sla.Verdeel de sla, eendenborst, peertjes en walnoten over de borden.Verkruimel de kaas boven de borden.