Coulis van vier vruchten

Sandra Rosseel

Wim Vandenberghe maakt een coulis van vier vruchten.

Frambiosa y Besos. De naam klinkt al onweerstaanbaar, de producten van het bedrijf zijn dat helemaal. Aan de Gouden-Hoofdstraat in Beauvoorde teelt Wim Vandenberghe frambozen, braambessen, stekelbessen en rode, witte en zwarte bessen. “Vruchten die doen denken aan de zomer, aan vakantie… De naam is dan ook een Spaans geïnspireerde woordspeling: frambiosa is een samentrekking van frambuesa – Spaans voor framboos – en bio. En besos is natuurlijk Jommekesspaans voor bessen, want een beso is eigenlijk een kus”, verklapt Wim, die in 2010 met zijn bedrijf begon.

Coulis van vier vruchten

“Mijn ouders hebben altijd een melkveebedrijf gehad, maar ik wou werken met groenten en fruit. Ik koos uiteindelijk voor bessen omdat ik dat een heel mooi product vind, omdat je al met een relatief kleine investering je bedrijf kan starten én omdat je met bessen probleemloos aan thuisverkoop kan doen. Waarom dat zo belangrijk is? Dan heb je een grote groep klanten en ben je van niemand echt afhankelijk”, legt Wim, die er ook resoluut voor koos om biologisch te werken, uit. “Chemische producten op je planten spuiten en daar dan de hele dag tussen staan? Daar bedank ik voor. Dat het ook anders kon, ontdekte ik als jobstudent op de bioboerderij Het Zilverleen in Alveringem, waar ik ook met mijn bedrijf begon en bleef tot de grond van mijn ouderlijke boerderij als biogrond werd erkend. Toen dat gebeurd was, in 2012, verhuisde ik mijn bedrijf en winkeltje, waar ik onder meer ook confituren en coulis van mijn bessen verkoop, naar hier.”

Recept

Ingrediënten

1/2 deel frambozen

1/2 deel gelijke delen van cassis (zwarte bessen), stekelbessen en rode bessen

suiker (de helft van het gewicht van de vruchten)

het sap van 1 citroen per kilo fruit

Werkwijze

Warm het fruit samen met het citroensap op. Zo zal het fruit zijn mooie kleur beter behouden.

Voeg de suiker toe en laat op een middelhoog vuur pruttelen tot het fruit zacht is.

Mix de coulis. Je kan de coulis ook zeven, maar zelf vind ik die lekkerder mét de zaadjes erin.