Barbecueën met de boys

Birger: "Een torentje van papier en hout lukt, maar een simpele kolenstarter is de eenvoudigste manier om je kolen op punt te krijgen." © Davy Coghe
Bert Vanden Berghe

Vorig jaar wonnen ze ‘Mijn Pop-uprestaurant’ op VTM, op vandaag runnen Birger Allary en Karel Knockaert hun eigen grillacademie en brengen ze na hun eigen gin nu ook een volwaardig barbecueboek uit. Wij legden hen – en wat worstjes – op de rooster. “Durf eens voor iets anders dan een klassieke braadworst te kiezen.”

“De meest voorkomende fout bij het barbecueën? Te veel kolen, waardoor de hitte overheerst en het vlees aanbrandt”, aldus de twee heren, die al in Mijn Pop-uprestaurant op VTM een pleidooi hielden voor low & slow, een barbecuetechniek waarbij je vlees gaart op een lage temperatuur. En dat vraagt tijd en geduld. Ironisch genoeg maken we een gerechtje klaar dat je eigenlijk op een dik half uur na het buiten sleuren van je barbecuestel aan je gasten of tafelgenoten kan serveren.

Barbecueën met de boys
© Davy Coghe

Het vuur aansteken doen we met een kolenstarter. “Je hoeft er niet naar om te kijken, heel praktisch. Een torentje van papier en hout kan ook altijd, en dennenappels zijn een goed alternatief voor aanmaakblokjes. Vermijd alle chemische aanmaakvloeistoffen. Die stoffen zetten zich op het barbecuestel vast en die geur gaat er dan niet meer uit. Aangenaam is anders.”

Barbecueën met de boys
© Davy Coghe

Deksel dicht

Birger gooit er nog wat blokjes kersenhout bij om een aangename rooksmaak te krijgen. “Gebruik geen hout met hars, zoals dennenhout, en overdrijf zeker niet”, aldus Karel. Eenmaal de kolen wit zijn of er een vlam in zit, kan je ze op het barbecuestel gieten. O ja, en laat het deksel dicht, zodat de warmte bewaard blijft.

“Met een simpele salsa kan je alle kanten uit”

“Veel mensen doen het deksel alleen maar dicht als het regent, of laten het op zolder liggen. Zorg er ook voor dat je de kolen kan verdelen, zodat je een gedeelte hebt om te grillen en een plek om te garen.”

Barbecueën met de boys
© Davy Coghe

Paprika, tomaat, ajuin, wat kruiden en ketchup en je hebt al een hele lekkere basissaus.
Paprika, tomaat, ajuin, wat kruiden en ketchup en je hebt al een hele lekkere basissaus.© Davy Coghe

Terwijl de kolen warm worden en de temperatuur richting 170-180 °C gaat, maken we een simpele salsa klaar. Gesneden paprika, tomaten en ajuin, met wat Provençaalse kruiden, peper, zout en ketchup en je hebt in geen tijd een makkelijke saus klaar. Het is ook een heel makkelijke basissaus. Toevallig wat bonen in de koelkast? Restje knoflook? Je kan er alle kanten mee uit.

Stevige hap

We bakken de worstjes tot ze mooi knapperig zijn, doen ze op een aluminium schaaltje en zetten ze aan de kant. Terwijl de kolen goed warm hebben, kunnen we de salsa snel met wat olijfolie bakken in een gietijzeren schaal op de rooster. De broodjes nog even laten meegrillen aan de zijkant en we zijn al klaar.

Barbecueën met de boys
© Davy Coghe

Pimp je gerecht met bijvoorbeeld een gel van gepekelde rode ui.
Pimp je gerecht met bijvoorbeeld een gel van gepekelde rode ui.© Davy Coghe

“We kiezen voor kleine witte pensjes, maar eigenlijk kan het ook perfect met een stukje kip of wat kabeljauw. Je hoeft dus niet altijd een klassieke braadworst te nemen. Zie het ook niet altijd groots. Bovendien kan je de pensjes ook op verschillende manieren serveren. Wat saus en kleine worstjes in een potje, een stukje geroosterd brood erbij en je hebt meteen een volwaardige hap. In de koelkast zit nog een restje gel van gepekelde rode ui. Superlekker daarbij!” We spreken de twee heren niet tegen en vullen alvast nog een broodje…

Het boek van de BBQ Boys

Barbecueën met de boys

“Vorig jaar kwam al de vraag voor een boek, maar het was toen zo hectisch dat we de boot nog even afhielden. Bij alles wat we sinds Mijn Pop-uprestaurant gedaan hebben, zijn we nuchter gebleven. Liever traag dan ons te vergalopperen door de roem van het moment”, klinkt het. In ons boek BBQ Boys krijg je niet alleen praktische info over barbecuetoestellen, onderhoud en barbecuetechnieken, maar ook 68 recepten voor beginners en gevorderden”, aldus Birger en Karel.

‘De BBQ Boys’, Uitgeverij Segunda, 240 blz., 24,99 euro.

De trend voor deze zomer?

Birger: “Alsmaar meer mensen beginnen te experimenteren. Leg bijvoorbeeld eens een ananas op het vuur. Eenmaal die zwartgeblakerd en gekaramelliseerd is, is die klaar. Of spuit Jack Daniel’s in de schijfjes en leg ze zo op de rooster. De nieuwste trend in barbecueland is overigens inpakken in klei, zoals je met een zoutkorst doet.”

Karel: “Mensen stappen ook af van de klassieke brochette en durven ook al eens te opteren voor een lekkere côte à l’os.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier